VIHAR – Több mint ezer riasztás, több tucat kitelepített a vihar miatt

VIHAR – Több mint ezer riasztás, több tucat kitelepített a vihar miatt
Több mint ezer bejelentés érkezett a tűzoltókhoz országszerte a vihar miatt hétfő délutánról kedd reggelig.

A legtöbb kár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érte, itt csaknem 2400 épület rongálódott meg, száz embernek kellett pedig el is kellett hagynia otthonát. Emellett Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, illetve a fővárosban is akadt dolguk a tűzoltóknak.

A legtöbb riasztás a Dél-Nyírségről érkezett

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedd reggeli adatai szerint több, mint ezer riasztás érkezett a tűzoltókhoz a viharos időjárás miatt. A legtöbb feladat Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében volt, a bejelentések több mint fele – 544 riasztás – innen érkezett. Itt elsősorban a viharos szél okozott gondot, emiatt összesen 2400 épület rongálódott meg. Volt amelyikről “csak” cserepek hullottak le, de akadtak olyanok is, amelyeknek súlyosan károsodott a tetőszerkezete. Ebből 2300 magán-, míg csaknem száz önkormányzati illetve egyházi ingatlan.
A vihar miatt a megyében összesen 94 embert kellett éjszakára kiköltöztetni otthonából, legtöbbjüket Kispaládról. Itt 79 embernek kellett elhagynia otthonát. A legtöbb riasztás egyébként a Dél-Nyírségről érkezett, Balkány, Geszteréd, Nyírbátor, Újfehértó és Szakoly településekről. Szabolcsban az események száma miatt berendelték a szabadnapos tűzoltókat is. Ott, ahol szükséges, a tűzoltók fóliával takarják le az épületek tetejét, hogy ne érje több kár.

A szakemberek egész éjszaka dolgoztak

Közben reggel 40-ről 33-ra csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol egyáltalán nem, vagy csak részlegesen működött az áramszolgáltatás. A szakemberek egész éjszaka dolgoztak, ahol szükség volt rá, a tűzoltók és a katasztrófavédelem emberei is segítettek nekik. Erre elsősorban azokon a helyeken volt szükség, ahol fa dőlt vezetékekre.

Hajdú-Bihar megyében is bőven akadt dolguk a tűzoltóknak, főképp Hajdúhadház és Hajdúböszörmény térségében. Itt több százra tehető azoknak az épületeknek a száma, amelyek a viharban megrongálódtak. A tűzoltóknak itt összesen 152-szer kellett vonulniuk.

Jász- Nagykun- Szolnok megyében hétfőn nagy mennyiségű eső esett, így itt inkább vízszivattyúzásé volt a főszerep. Épületek is megrongálódtak, de a károk nem olyan súlyosak, mint Szabolcsban illetve Hajdú-Bihar megyében. Itt összesen 99 esetben riasztották a tűzoltókat. A legtöbb feladat Tiszabura településén volt. Délután A Tisza-tóba csúszott ez mobil üzemanyagtartály is, ezt azonban sikerült időben stabilizálni, így nem került veszélyes anyag a vízbe.

Pest megyében illetve Budapesten is inkább vizet szivattyúzni hívták a tűzoltókat. Előbbi esetében 63-szor, míg a fővárosban 61-szer volt szükség a segítségükre vihar miatt. Borsod megyében ez a szám 54 volt – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

– Független Hírügynökség –