Vihar miatt halaszthatják az Endeavour leszállását

Az estére ígért viharos idõjárás miatt várhatóan tovább kell a világûrben maradnia az Endeavour asztronautáinak. Az ûrsikló a tervek szerint vasárnap, helyi idõ szerint este 10:16-perckor landolna a floridai Kennedy ûrközpontban.

A meteorológusok ráadásul nemcsak az elsõ számú floridai leszállóhelyre, hanem a tartalékként használt kaliforniai Edwards légibázisra is rossz idõt jósolnak vasárnap estére. Sõt, Floridában valószínûleg hétfõn sem lesznek megfelelõek a körülmények, Kaliforniában viszont valószínûleg leszállhat majd az ûrsikló, amelynek a NASA közleménye szerint keddig van elegendõ üzemanyaga és tartaléka ahhoz, hogy a világûrben maradjon. Végsõ esetben egyébként egy új-mexikói leszállópályát is használhatnak.

“Nagyon valószínûtlen, hogy a három hely közül, egyik se legyen alkalmas” – mondta LeRoy Cain, a NASA egyik képviselõje.

Az Endeavour közép-európai idõ szerint szombat hajnalban vált le a Nemzetközi Ûrállomásról, ahol legénysége felszerelt egy új lakómodult, a Tranquility-t, és a Cupola megfigyelõ egységet, ahonnan minden eddiginél pazarabb látványt nyújt a világûr.