Helyi közélet

2016.09.17. 14:21

Nagyban megy a toborzás Hajdú-Biharban is: mi kell ahhoz, hogy határvadász legyél?

Debrecen – Szeptemberben elindult a toborzás, a megyében jelenleg már több mint százan érdeklődnek.

Debrecen – Szeptemberben elindult a toborzás, a megyében jelenleg már több mint százan érdeklődnek.

A növekvő illegális migránsnyomásra válaszul a kormány döntött a Készenléti Rendőrség határvadász erőinek megerősítéséről. A Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatósága mellé egy újabbat állítanak fel, az alárendeltségükben dolgozó 7 határrendészeti bevetési osztály számát 15-re emelik, egy új osztály debreceni székhellyel jön létre.

Számít az életkor

Bara Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság személyzeti alosztályának vezetője a Naplónak elmondta: azért szükséges több rendőrt alkalmazni a határon, mert az említett problémával a rendőrség feladatai megnőttek. A toborzás célja az állomány terheinek csökkentése, közvetve az állampolgári biztonságérzet erősítése. A százados közlése szerint a toborzás folyamatos Hajdú-Biharban, munkatársaik a jövőben minden nagyobb rendezvényen feltűnnek majd. A felvételről és a képzésről az ilyen személyes találkozók mellett a rendőrség Facebook- és Twitter-oldalán is lehet tájékozódni (persze telefonon és levélben is). A pályázatot elektronikus úton a [email protected] címre, postai úton az Országos Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálata (1139 Budapest, Teve utca 4–6.) és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálata (4024 Debrecen, Kossuth utca 20.) részére lehet megküldeni, vagy személyesen bármely rendőri szervnél le lehet adni.

A jelentkezés nyitott minden 18. életévét betöltött, cselekvőképes magyar állampolgár számára. További követelmény az állandó belföldi lakóhely, az érettségi bizonyítvány, a büntetlen előélet, a kifogástalan életvitel.

A pályázóknak szigorú alkalmassági vizsgán kell megfelelniük. A fizikai erőnlét felmérése egy kötelező feladatból (2000 méteres síkfutás) és hat választható mozgáselemből áll (mellső fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás, hajlított karú függés, fekvenyomás, 4x10 méteres ingafutás, helyből távolugrás, hanyattfekvésből felülés, melyből négy gyakorlat kötelezően teljesítendő). A fizikai alkalmasság elbírálása szempontjából a vizsgálaton résztvevőket életkor alapján 4 korcsoportba sorolja a jogszabály, a leendő szolgálati beosztás kategóriája szerint kell megfelelniük az elvárásoknak.

Második lépésként pszichológiai szűrésen kell részt venni: a pályázók jellemét és kompetenciáit személyiség- és intelligenciateszttel értékelik ki. További felvételi követelményként felmérik a jelentkezők egészségügyi alkalmasságát, majd az eljárás egy pályaalkalmassági elbeszélgetéssel zárul. Mindezeket Debrecenben és igény szerint vidéken is elvégzik.

Csábító fizetés

– A felvételi eljárás során megfelelt jelentkezők hat hónapos képzésben vesznek részt, amiből az első két hónapot munkavállalóként töltik el. Ez alatt bruttó 150 ezer forintos járandóságban részesülnek – folytatta Bara Tamás, hozzátéve: a sikeres alapvizsga után következik a képzés második szakasza próbaidős őrmesterként. Ez a négy hónap bruttó 220 ezer forint fizetéssel és egyéb juttatásokkal jár, majd sikeres vizsga esetén az őr-járőrtárs részszakképesítés megszerzését követően a résztvevők a határvadász bevetési osztályokhoz kerülnek szolgálati feladatok ellátására. Ebben a minőségben a Készenléti Rendőrség alapfeladatait kell ellátni, ami magában foglalja az államhatár védelmét, a határrend fenntartását, az illegális migrációval kapcsolatos és egyéb közrendvédelmi feladatokat.

Az első képzési turnus november elején veszi kezdetét, a sikeres pályázók leendő szolgálati helyéhez igazodva regionális képzési helyszíneken.

HBN-MF


Debrecen - Debrecenben is várja a toborzóiroda a határvadász-képzésre jelentkezőket.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában