Vigyázzunk rájuk! Szívférgesség, bőrférgesség háziállatainknál

Akt.:
Vigyázzunk rájuk! Szívférgesség, bőrférgesség háziállatainknál
Nem túl kellemes téma, de sajnos az egyre nagyobb elterjedtség és az emberre jelentett veszélye miatt foglalkoznunk kell velük.

A szívférgesség (Dirofilaria immitis fertőzöttség) egy komoly, akár halálos megbetegedés lehet, amit a tüdő artériáiban és alkalmanként a jobb szívfélben élő férgek okoznak. A betegség a mediterrán országokban már elterjedt, a felmelegedés következtében egyre északabbra húzódó szúnyogok hozták hozzánk is. szivfergesseg

A szúnyogból 3. stádiumú lárva kerül az állatok (kutya, macska, vadászgörény, és nagyon ritka esetben az ember) szervezetébe, ahol 6-7 hónap fejlődés után kifejlett férgekké válnak. A szaporodás kezdetével 1. stádiumú lárvák kerülnek a vérkeringésbe, ahonnan a szúnyog vérszívással felveszi azokat, és 10-14 nap fejlődés után 3. stádiumú lárvákká fejlődnek, amiket a szúnyog a következő állatba juttat. A 6-7 hónapos fejlődés után a kifejlett férgek akár 7 évig is életképesek lehetnek.

A szívférgesség lehet tünetmentes, vagy súlyos fertőzöttségnél komoly tüneteket produkálhatnak az állatok, és akár elhullásig is vezethet. Tünetként jelentkezhet enyhe vagy folyamatos köhögés, fáradékonyság, csökkent étvágy és súlycsökkenés. Macskáknál akár hányás, öklendezés, szapora légzés, letargia is jelentkezhet. Tünetmentes állatoknál a fertőzöttség kimutatása vérvizsgálattal történik, ami vagy a vérben jelen lévő 1. stádiumú lárvák vizsgálatát vagy a kifejlett férgek ellen keletkezett antigén kimutatását jelenti. Súlyos esetben a kifejlett férgeket ultrahangos vizsgálattal is meg lehet találni, illetve a betegség következtében kialakul szív- és tüdőelváltozásokat röntgen vizsgálattal ki lehet mutatni.

A szívférgesség súlyos betegség, és mivel megelőzhető, ezért mindenképp javasolt megóvni állatainkat. A megelőzés a szúnyogok elleni védekezésből és a 3-4. stádiumú lárvák irtásáról szól az állatok szervezetében, így fontos a rendszeres kezelés. A széles körben elterjedt féregtelenítő tabletták nagy része nem alkalmas erre a célra.

Mivel a megelőzésre szolgáló gyógyszerek hatására elpusztulnak a lárvák, és a szervezetnek kell ezeket lebontania, ezért nagyon fontos, hogy mielőtt elkezdenénk a megelőzésre alkalmas szerek használatát, történjen szűrés az esetleges fertőzöttség felderítésére, hogy a mellékhatásokat minimálisra csökkenthessük. A kezelés rendkívül nehéz, veszélyes, gyakorlatilag egy gyógyíthatatlan betegségről van szó, mivel a kifejlett férgek elpusztítására nincs törzskönyvezett készítmény Magyarországon. Ezért rendkívül fontos a megelőzés. A kezelés során a különböző fejlődési alakok megölésére van lehetőségünk gyógyszerek segítségével.

 

A bőrférgesség (Dirofilaria repens fertőzöttség) valamennyire kellemesebb megbetegedés, mivel nem jár életveszéllyel, viszont emberekre nézve nagyobb veszéllyel jár, ezért nagyobb szerepet is kap. Egészen hasonló a fejlődése a szívféreghez, neki is szüksége van a szúnyogra, hogy fertőző lárvává alakuljon, majd a gazdaszervezetben 8-9 hónap fejlődés után kifejlett féreggé fejlődik. Ezt követően akár 3 évig is életképes, és rakja a lárváit. catA bőrféreg nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a szívféreg. A bőr alatti kötőszövetben lehet őket megtalálni, ott okozhatnak duzzanatokat, csomókat, szőrhiányos területeket, viszketegség előfordulhat.

A bőrférgesség megelőzése hasonló módon történik, mint a szívféreg esetében. A gyógykezelés ebben az esetben is leginkább a fejlődési alakok pusztításából áll. A kifejlett férgeket gyakorlatilag alig lehet megtalálni, ha nem okoznak a bőrben körülírt elváltozást. Ha esztétikai hibát jelentenek a kifejlett férgek, akkor ennek a területnek a sebészi eltávolítására van lehetőség.

Embereknél leginkább a szem környékén találhatók a férgek, legtöbbször a kötőhártya alól, vagy a szemből távolítják el sebész úton. Mivel mindkét megbetegedéshez a szúnyogra, mint köztigazdára, szükség van, ezért tavak, folyók környékén nagyobb valószínűséggel lehet találkozni velük. Emiatt fontos, hogy ne csak a bolhák, kullancsok ellen védekezzünk, hanem a szúnyogoktól is próbáljuk óvni háziállatainkat.

További infók a megelőzésről és a szűrésről:
Vezér Állategészségügyi Centrum
Debrecen, Szikes u. 6.
Rendelő: 52/485-203, 06/30/384-0645 Patika: 52/541-714
www.allatdoki.hu