Vigyázzunk a gyerekekre, mutassunk jó példát nekik!

Akt.:
Vigyázzunk a gyerekekre, mutassunk jó példát nekik!
© Fotó: police.hu
Hajdú-Bihar – Hajdú-Bihar megye útjain az elmúlt időszakban bekövetkeztek olyan közlekedési balesetek, amelyekben gyerekek is részesek volt. Közülük többen könnyű sérülést szenvedtek, de sajnos volt aki életét vesztette.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai folyamatosan járják a megye oktatási intézményeit és elméleti, valamint gyakorlati előadásokkal hívják fel a gyerekek figyelmét a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokra, amelyek betartásával megelőzhetőek a balesetek.

Ne feledjük, hogy gyermekeink megóvásához fontos az odafigyelés és a példamutatás, ezért kérünk mindenkit a szabálykövető és felelős közlekedésre.

Közlekedési tanácsok gyermekeknek:

  • Gyalogosként közlekedve az egyik legfontosabb, hogy a járdán az úttesttől távolabbi oldalon haladjatok. Az úttesten való biztonságos áthaladáshoz lehetőleg keressetek egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet („zebrát”), és ott is nagyobb csoporttal, felnőttekkel együtt lépjetek le az úttestre. Ha a közelben nincs „zebra” akkor az útkereszteződésben, mindig felnőtt segítségével menjetek át a túloldalra.
  • Álló jármű – busz, villamos – fa, oszlop, vagy egyéb tárgy takarásából soha ne lépjetek le az úttestre, mert nemcsak ti nem látjátok a felétek közeledő járműveket, hanem azok vezetői sem észlelnek benneteket kellő időben. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten gyakran a külső forgalmi sávban forgalmi ok miatt álló járművek közötti áthaladás is jelentős balesetveszéllyel jár.
  • Amennyiben szüleitek visznek benneteket gépkocsival mindig a hátsó ülésre üljetek, ott is a számotokra nagyobb védelmet nyújtó biztonsági gyermekülésbe. És gépkocsiban mindig csatoljátok be a biztonsági övet.
  • Ha tömegközlekedési eszközzel (autóbusz, villamos, trolibusz) közlekedtek az ajtók záródását jelző hang után soha ne szálljatok fel, illetve le. Amennyiben nincs ülőhely a járművön mindig kapaszkodjatok, hogy az esetleges hirtelen fékezéskor el ne essetek.
  • Fontos, hogy ismerjétek a kerékpáros-közlekedés alapszabályait is:
  • Különösen fontos:
  • Éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között világítás, valamint az előírt kötelező tartozékok nélkül ne vegyetek részt a közlekedésben!
  • Irányváltoztatást, kanyarodást jelezzétek, és mindig győződjetek meg annak veszélytelenségéről!
  • Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblákat figyelembe véve hajtsatok be a kereszteződésbe!
  • Ne a járdáról figyelmetlenül lehaladva kapcsolódjatok be a forgalomba!

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –


Biciklis kislány sérült meg egy létavértesi balesetben

Autónak ütközött kerékpárjával, a rendőrség vizsgálja az eset pontos körülményeit.

 

A hajdúsámsoni halálos gyermekgázolás szemtanúit keresi a rendőrség

A 10 éves fiút kórházba szállították miután elgázolta egy busz, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette.