Videón mutatjuk, milyen az egyirányúsított belvárosi közlekedés

Akt.:
Videón mutatjuk, milyen az egyirányúsított belvárosi közlekedés
© Forrás: Médiacentrum Debrecen
Debrecen – Utolsó üteméhez érkezett a belvárosi egyirányúsítási program. Animációs filmen tekinthetik meg, hogyan változik a közlekedés Debrecen szívében.

Az Új Főnix Terv egyik legfontosabb programja a közlekedés feltételeinek fejlesztése. Az átfogó közlekedés szervezési program összefüggő koncepcióként hoz változásokat a város közlekedésében.

A program leglátványosabb része a belváros egyirányúsítása. A tervek szerint november végétől egyirányú lesz a Széchenyi utca és a Kossuth utca a Külsővásártértől a Hajnal utcáig, valamint a Szent Anna utca és a Miklós utca a Hajnal utcától a Külsővásártér felé. Az egyirányúsításoknak köszönhetően a csomópontokban átlagosan 20-30 százalékos kapacitásnövekedéssel számolnak, de lesz, ahol akár 50 százalékos is lehet a növekedés. A beruházás része emellett 8 kilométernyi új kerékpárút építése és kijelölése a belvárosban.

A Médiacentrum Debrecen animációs kisfilmen mutatja be az átszabott belvárosi közlekedést:

A közösségi közlekedést is gyorsítani fogja az új forgalmi rend. Azáltal, hogy minden érintett szakaszon a jelenlegi rend szerint közlekednek majd a buszok és a trolik, a menetrend nem változik. Azzal azonban, hogy önálló buszsávokat alakítanak ki, dinamikusabb lesz a járművek közlekedése.

Útépítési munkák

A belváros egyirányúsításához kapcsolódó beruházások esetében a munkaterület átadása az önkormányzati kezelésű utakon szeptember 27-én, az állami utakat érintően pedig október 2-án történt meg. A munkavégzés ezen időpontokat követően azonnal megkezdődött a rövid kivitelezési határidőre való tekintettel szinte a teljes munkaterületen.

A hónap közepén kezdték és haladnak
Debrecen - Nemcsak az önkormányzat révén zajló forgalom­átszervezési munkálatok miatt nehezebb a közlekedés ebben az időszakban az Erzsébet utca és a Szoboszlói út kereszteződésében, hanem azzal összefüggésben, a Magyar Közút Zrt. is a „pályán van”. Az állami cég dolgozói a tervek szerint novemb...

November 20-ára az összes szakaszon befejeződött a pályaaszfaltozás. Ez azt jelenti, hogy az érintett útszakaszokon szegélytől szegélyig elkészült az új burkolat. December 20-áig még a padkákat, valamit a járda és kerékpárút csatlakozásokat érintő munkát végzi el a kivitelező. Jelenleg 80 százalékos készültségben van a kivitelezés, a teljes – tehát az új kerékpárutakat is magában foglaló – beruházás befejezési határideje 2018. március 26.

Forgalomtechnikai munkák

Debrecen belvárosának forgalomtechnikai átalakítását a kivitelező 7 nap alatt tervezi, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi.

Az egyirányúsítás bevezetése az érintett csomópontoknál a jelzőlámpák megfelelő üzembe helyezését, a burkolati jelek tervezett módon történő felfestését és a végleges forgalomtechnikának megfelelő KRESZ-táblák kihelyezését jelenti.

Tekintettel arra, hogy a burkolatjel-festésekre oldószeres normál útburkolati festékkel kerül sor, a kézi és gépi burkolatjelek festését sem fagyos, sem csapadékos (ködös) időben nem lehet végezni, így a lentebb részletezett ütemezést a nem megfelelő időjárás csúsztathatja.

A lezárt területeken belülre csak az ott lakók, a tömegközlekedési járművek, a megkülönböztető jelzéssel ellátott járművek, illetve a hulladékgyűjtő járművek mehetnek. A közlekedést és a tájékozódást a Debreceni Közterületfelügyelet munkatársai és debreceni polgárőrök segítik.

Megfordult a Ceglédi utca egyirányú forgalmi rendje is
Debrecen - Jól halad a belvárosi egyirányúsítás előkészülete, csütörtöktől több utcában új forgalmi rend lépett érvénybe. November 16-tól – csütörtöktől – a következő forgalmirend-változásra kell számítani Debrecen belvárosában: a Cegléd utca, a Baross utca, valamint a Nap utca jelenleg érvé...

Az egyirányúsítás bevezetése az alábbi ütemek szerint kerül végrehajtásra:

1. nap délelőtt:

Miklós utca: Erzsébet utca/Külsővásártér – Antall József utca közötti szakasz:

Délelőtt 7-12 óra között kerül lezárásra mindkét irányból. Az Erzsébet/Külsővásártér – Miklós utca és a Miklós utca –Antall József utca csomópontjában közterület felügyelők és polgárőrök fogják segíteni a közlekedőket az eligazodásban. A délelőtt folyamán meg lesz tiltva az Antall József utcából a Miklós utcára történő jobbra és balra kanyarodás is. A Szív utca Miklós utcai csomópontja szintén lezárásra kerül.

1. nap délután:

Miklós utca: Antall József utca – Piac utca közötti szakasz

A kivitelező várhatóan 12 – 16 óra között zárja le. A közterületfelügyelők és polgárőrök ebben az ütemben a Miklós utca –Antall József utca és a Miklós utca – Piac utca csomópontjánál lesznek jelen. Délután meg lesz tiltva az Antall József utcából a Miklós utcára történő jobbra és balra kanyarodás is. Ehhez az ütemhez kapcsolódóan az Iskola utca Miklós utca felől kerül lezárásra a szakaszt érintő munkák befejezéséig, valamint a Vörösmarty utca – Török Bálint utca csomópontjában letakarásra kerül a „Behajtani tilos” tábla és „Zsákutca” tábla lesz kihelyezve annak érdekében, hogy a lakók az Iskola utcát megközelíthessék.

2. nap:

Szent Anna utca: Piac utca – Sumen utca közötti szakasz

Lezárása 8-16 óra között történik. Szintén lezárásra kerül a Vármegyeháza és a Varga utca Szent Anna utcai csomópontja. A Vármegyeháza utca megközelítése érdekében erre az egy napra a Holló János utca –Vármegyeháza utca csomópontjában és a Varga utca – Tímár utca csatlakozásánál a „Behajtani tilos” tábla letakarásra kerül, illetve „Zsákutca” és „Megállni tilos” KRESZ táblák lesznek kihelyezve. A közterületfelügyelők és polgárőrök a Piac utca – Szent Anna utcai csomópontban, valamint a Szent Anna utca – Sumen utca csomópont lezárásában adnak segítséget. Ebben az ütemben meg lesz tiltva a Sumen utcáról Szent Anna utca felé balra kanyarodás és a Klaipeda utca irányából a Szent Anna utca felé történő jobbra kanyarodás. Ideiglenesen a Klaipeda utcán az E.on székháza közelében levő buszmegálló után „Parkolóhely” tábla kerül kihelyezésre annak érdekében, hogy a Svetits iskolába érkező szülők meg tudjanak állni.

3. nap:

Szent Anna utca, Attila tér: Sumen utca – Wesselényi utca közötti szakasz

Lezárása 8-16 óra között történik. A burkolati jelek festése érdekében az alábbi helyeken történik még útlezárás ebben az ütemben: a Kandia utca parkolója még használható lesz, azonban a parkolótól sávos terelőtáblákkal lesz lezárva. Baross utca/Nap utca Szent Anna utcai csatlakozása az újonnan megépült középsziget után kerül zárásra. Ebben az ütemben a Baross utcai lakók, illetve abból az irányból a szóban forgó területet megközelítők a Nap utca felé hagyhatják el a munkaterületet. A Teleki utcáról a Vágóhíd és Wesselényi utca felé az Attila téren a jobbra kanyarodás megengedett lesz. Azonban a kézi burkolati jelek sokaságának felfestése miatt a Teleki utcáról Szent Anna utca irányába balra nem lehet a csomópontot elhagyni még ideiglenesen sem. A Wesselényi utca irányából az Attila tér/ Szent Anna utca felé balra kanyarodó sáv lesz lezárva, a Hajnal utca felől az Attila tér/ Szent Anna utca felé jobbra kanyarodó sáv lesz lezárva, és a Vágóhíd utca felől egyenesen az Attila tér/ Szent Anna utca irányába sem hajthatnak be gépjárművel. Ebben az ütemben meg lesz tiltva a Sumen utcáról Szent Anna utca felé jobbra kanyarodás és a Klaipeda utca irányából a Szent Anna utca felé történő balra kanyarodás.

4. nap:

Kossuth – Faraktár utca: Hajnal utca – Burgundia/Klaipeda utca közötti szakasz:

8-16 óra között lesz lezárva. A közterületfelügyelők és polgárőrök a Faraktár –Hajnal utca, illetve a Kossuth utca – Burgundia/Klaipeda utca csomópontjaiban fognak „szolgálatot teljesíteni”. Lezárásra kerül a Baross utca Faraktár utca felőli vége.

5. nap:

Kossuth utca: Burgundia csomóponttól a Piac utcáig terjedő szakasz:

8-16 óra között zárja le a kivitelező. Ebben az ütemben az Újházi Ede utca Blaháné utca felől „Zsákutca” lesz, azaz az Újházi Ede utcáról Kossuth utca felé kikanyarodni nem lehet. A Sas utca a Kossuth utca felől kerül lezárásra a Rózsa utcai csatlakozásig, így a Polgármesteri Hivatal két épületrésze közötti parkoló, valamint a Rózsa utca használható lesz. A Sas utca a Csapó utca felől megközelíthető lesz. A Piac utcáról ezen a napon meg lesz tiltva a jobbra kanyarodás. Tekintettel arra, hogy a Kossuth utca ezen szakaszán több üzlet található, az üzletek ellátására a gépjárműveket a kivitelező beengedi.

6. nap:

Széchenyi utca: Piac utca – Antall József utca/Tisza István utca közötti szakasz

Lezárása 7-16 óra között történik. Ebben az ütemben meg lesz tiltva az Antall József utcáról Széchenyi utca felé jobbra kanyarodás és a Tisza István utca irányából a Széchenyi utca felé történő balra kanyarodás. A közterületfelügyelők és polgárőrök a Széchenyi – Piac utca és a Széchenyi – Antall József utca/Tisza István utca csomópontjában lesznek a közlekedők segítségére.

7. nap:

Széchenyi utca: Antall József utca/Tisza István utca – Nyugati utca/Külsővásártér közötti szakasz

Lezárása 7-16 óra között történik meg. A Széchenyi utca külső szakasza felől egyenesen csak buszforgalom lesz megengedve, illetve a Külsővásártér felől a jobbra kanyarodó sáv is le lesz zárva. Ebben az ütemben meg lesz tiltva az Antall József utcáról Széchenyi utca felé balra kanyarodás és a Tisza István utca irányából a Széchenyi utca felé történő jobbra kanyarodás.

A forgalomtechnikai munka és ezzel együtt az egyes szakaszok lezárása a tervek szerint november 21-én, kedden reggel 7 órakor kezdődik a Miklós utca – Külsővásártér és a Miklós utca-Antall József utca közötti szakaszon. Azokon a szakaszokon, ahol iskolák működnek, minden esetben reggel 8 órától kezdődik a lezárás, hogy a szülők gyermekeiket el tudják vinni.

Az egyirányúsítás tervezett folyamatos 7 napos bevezetési időszaka csak kedvező időjárási viszonyok között tarthatók, így amennyiben az egyirányúsítás bevezetésére tervbe vett első nap után csapadékosra fordul az idő, a kivitelezésre szánt időtartam hosszabbodni fog.

– Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata –