Videofelvétel az Afganisztánban elrabolt francia tévésekről

A francia kormány vasárnap arra kérte a médiát, hogy “felelősségteljesen” döntsenek annak a videofelvételnek a bemutatásáról, amelyen Afganisztánban túszul ejtett francia újságírók kérnek segítséget.

A francia köztelevíziónak dolgozó riporter és operatőr egy dokumentumfilmet készített, amikor december harmincadikán elrabolták őket.

Az AFP francia hírügynökség közölte, hogy megszerezték ugyan a felvételt, de úgy döntöttek: nem teszik azt nyilvánossá. A hírügynökség ezt azzal indokolta, hogy a videó bemutatása akadályozná a tévések kiszabadítását.

A felvétel feltehetően három hete készülhetett. A fáradnak tűnő, borostás férfiak azt állították, hogy fogvatartóik jól bánnak velük, és egészségesek. A két újságíró Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök üzent, arra kérték az államfőt, hogy tárgyaljon szabadon engedésükről – írta a felvételről az AFP.

A francia külügyminisztérium azután tett közzé nyilatkozatot a felvétellel kapcsolatban, hogy azt vasárnap több weboldalon is meg lehetett nézni. A külügyminisztérium közölte, hogy ilyen helyzetekben tekintettel kell lenni a túszok családjára valamint a biztonságukra.

A France 3 nevű televíziós csatorna két munkatársát 2009 decemberében rabolták el, az afgán fővárostól hatvan kilométerre keletre, egy úton. Velük együtt túszul ejtették afgán tolmácsukat, valamint annak testvérét és unokatestvérét. Bernard Kouchner francia külügyminiszter hétfőn közölte, hogy közvetett tárgyalásokat kezdtek a túszejtőkkel.