Videóbíró, a hibák kiküszöbölésére

Videóbíró, a hibák kiküszöbölésére
Labdarúgás – Solymosi Péter szerint mindenképp előrevezető út lehet a fejlesztések bevezetése.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nemrégiben a gólvonal-technológia bevezetése mellett döntött. Először az idei, tokiói klubvébén próbálják ki élesben, és ha beválik a technika, akkor a 2014-es vb-n már a pálya kötelező tartozéka lehet majd. A korábbi tervek szerint a rendszert kizárólag olyan szituációkban hívnák segítségül, ha arról kellene dönteni, a labda áthaladt-e a gólvonalon.

A FIFA négy országban – Angliában, Németországban, Magyarországon és Olaszországban – két különböző cég által kifejlesztett rendszert tesztelt, amelyek mindegyike megfelelt a követelményeknek, így mind a Sony Europe tulajdonában lévő Hawk-Eye, mind pedig a GoalRef rendszer zöld utat kapott.

A Napló egy rutinos játékvezető, a több mint egy évtizede az élvonalban működő Solymosi Péter véleményét kérte ki, szükséges-e, hasznos-e a videóbíró bevezetése.

Hasznos lesz

– Mindenféle technikai újítás a játékvezetők javára lehet – kezdte Solymosi, aki 2006-ban a második legjobb magyar játékvezetői eredményt érte el, a nemzeti sport munkatársainak osztályzatai alapján. – Nagy kihívás lesz a szövetség számára, hogy a megfelelő módon tudja bevezetni a videóbírót. Úgy tudom, csak a gólra vonatkozik majd ez a technika, talán a játékvezető karján lesz egy óra, ami jelzést ad, így nem feltétlen kell megszakítani a meccset. Egyfajta érdekellentét áll fent a FIFA és az UEFA között. Előbbi támogatja az újítást, utóbbi pedig ragaszkodik a hatbírós rendszerhez – a két szervezetnek konszenzusra kell jutni a fejlődés érdekében, bár hozzáteszem, vitára adó helyzet, játékvezetői hiba ezután is előfordulhat, ez csak egy szegmensét oldja meg a problémának – vélekedett a spori.

Előfordulhat

A kétes helyzetek megítélése sosem egyszerű, gyakorta előfordul, hogy a mérkőzésvezető minden igyekezete ellenére téves döntést hoz. – Szem előtt kell tartani, hogy a játékvezető egyetlen szemszögből látja a szituációt, ha jól helyezkedik, könnyű ítéletet hozni, ha pedig előnytelen pozícióban állunk, akkor az asszisztens segítségére kell támaszkodni. Emberek vagyunk, bármikor előfordulhat, hogy tévedünk, velem is nem egyszer megesett már, arra kell törekedni, hogy ez minél kevesebbszer történjen meg. Ebben lehet segítségünkre ez az új technika, bár a bevezetése igen drága, pályánként 250 ezer dollár, így hazánkban nem biztos, hogy sok helyen találkozhatunk vele – mondta Solymosi Péter.

Hawk-Eye rendszer

A Hawk-Eye rendszer hat kamerával háromszögelve határozza meg a labda pontos helyét a pályán. A „sólyomszemrendszer” mindkét térfélen hat-nyolc, különböző sarkokban felállított, nagysebességű kamera által határozza meg a labda pontos helyzetét. A kamerák adatait egy videószoftver segítségével gyűjtik össze, amely 3D-s képet generál a labda röppályájáról, majd egy másodpercen belül információt küld a mérkőzés játékvezetőjének és asszisztenseinek karórájára az eredményről. Bizonytalan helyzet esetén a Sólyomszem lehetőséget biztosít a kamerák által rögzített videók azonnali visszajátszására.

GoalRef rendszer

A GoalRef egy, a labdába beépített mikrochipet használ, amely mágneses hullámokat használva határozza meg a labda helyzetét. Amikor a labda áthalad a gólvonalon, a chip észleli a mágneses mező minimális változását, azaz hogy gól „született”, majd rádiójelek segítségével – a FIFA követelményeinek megfelelően – egy másodpercen belül jelez a játékvezetőnek, illetve asszisztenseinek az órájukon keresztül vagy rezgés segítségével.