Helyi közélet

2013.01.16. 13:45

Ki az adósságcsapdából

Hajdú-Bihar - Sok helyen a jövőbeni beruházások önerejére költenék az adósság-konszolidáció után megmaradó pénzt.

Hajdú-Bihar - Sok helyen a jövőbeni beruházások önerejére költenék az adósság-konszolidáció után megmaradó pénzt.A 82 hajdú-bihari település közül 63-at érint az adósság-konszolidációs program, azaz ennyi faluban és városban számíthatnak az önkormányzatok arra, hogy az állam részben vagy egészben átvállalja az adósságállományukat. A Napló által megkérdezett polgármesterek egyetértenek abban, hogy az adósságszolgálat enyhítése mindenképpen levegőhöz juttatja az önkormányzatokat, bár van olyan települési vezető, aki szerint majd csak akkor derül ki, hogy ténylegesen több pénz marad-e a kasszában, ha már látják a 2013. évi költségvetésüket. Szerinte ugyanis előfordulhat, hogy amit nyernek a réven, azt (a szabályozók változása miatt) elveszítik a vámon. Az első félévi adósságtörlesztés még a helyhatóságok feladata, de ezt a pénzt az államtól utólag megkapják, hiszen a konszolidáció határnapjának 2012. december 31-e számít. A legtöbb polgármester úgy nyilatkozott, hogy az adósságteher csökkenéséből adódó többletforrásokat a majdani beruházások önerejéhez szeretnék felhasználni. Tervek ugyanis vannak...

Levegőhöz jutó kisvárosok

Az elmúlt év őszén az állam azzal „csapott az önkormányzatok markába”, hogy a központi költségvetés részben vagy egészben átvállalja a települések adósságát, cserébe viszont innentől kezdve a helyhatóságok nem tervezhetnek mínuszos költségvetést.

Súlyos százmilliók

Komádi 727 millió forintos adósságállományának a 60 százalékát, egészen pontosan 436,5 millió forintot konszolidál az állam. - Ez azt jelenti, hogy a negyedévente általunk fizetett mintegy 18 millió forintos adósságszolgálat összege optimális esetben hatvan százalékkal csökken, azaz mintegy 10 millió forintra mérséklődik - tájékoztatta a Naplót Tóth Ferenc polgármester, hozzátéve, hogy a pontos megállapodás aláírása még hátra van. Hozzátette, hogy az így felszabaduló pénzt olyan beruházások önrészére szeretnék költeni, mint például az idősotthon felújítása vagy az utak, járdák rendbetétele a városban.

A felét viszik

Tégláson december végén közel 300 millió forint volt az az adósság, melynek a felét veszi át az állam - tájékoztatott Czibere Béle polgármester. Ő is úgy tudja, hogy márciusban az első féléves adósságszolgálat még az önkormányzatot terheli, de utólag az állam elszámol velük, hiszen a konszolidáció határnapja az elmúlt év december 31-e. A település eddig negyedévente mintegy 9-10 millió forintot törlesztett az említett adósságállománya után, a jövőben azonban a törlesztés összege nagyságrendileg a felére csökken. A polgármester szerint a náluk maradó forrás még jól jöhet például az energetikai vagy az útépítéssel kapcsolatban a jövőben kiírt pályázatokon önerőként.

Majd meglátjuk

Derecskén is nagyjából 300 millió forint az az adósság, aminek a hatvan százalékát konszolidálja az állam. - Hogy lesz-e maradék összeg az önkormányzat kasszájában az adósság átvállalása után, azt majd csak akkor lehet megmondani, ha látjuk az idei költségvetést. De ha lesz, azt a beruházások önerejére költjük - mondta Bakó István, hozzátéve, hogy az éves adósságszolgálatuk eddig mintegy 50 millió forint volt.

Polgáron arra számítottak, hogy a 210 milliós adósság 70 százalékát viszi az állam, de a végén ötven százalék lett belőle. A település évi 40 millió forintot költ törlesztésre - mondta Tóth József polgármester.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában