Helyi közélet

2012.06.02. 14:38

Berchtesgaden nem lesz zarándokhely

Berchtesgaden - Mint a múltszázad történelmének felkent kutatója kíváncsi voltam Berchtesgadenre.

Berchtesgaden - Mint a múltszázad történelmének felkent kutatója kíváncsi voltam Berchtesgadenre.A magas hegyekkel övezett kisvárosra, amely akaratlanul Hitler nyaralóhelyeként hiresült el. A világot bejárták már azok a filmek, amelyeken a Führer kutyáját sétáltatva pózol a kameráknak a Sasfészek teraszán. Szellemidézésre jobb helyet aligha találnánk. Kétezer méter magasan messzire szárnyal a fantázia. Mit gondolhatott ott a diktátor, amikor már fél Európa a lábainál hevert.

Eltérítenének

Aki manapság a GPS-re bízza, magát tájékozódjon, ha odakészül. Az ottaniak nem büszkék erre a látványosságra. Annyira nem, hogy talán többször is eltérítettek. A ramsaui Hochkalter hotel recepciósa sorra ajánlotta a város látnivalóit. A nemzeti parkba és a sóbányába küldtek. Ezért írom, hogy a májustól októberig látogatható sasfészekbe Oberauból lehet felhajtani.

Onnan néhány kilométerre található az a parkoló, ahonnan 25 percenként indulnak a buszok a hegyre. A kanyargó szerpentinen, mint a repülőn érezzük magunkat. A felhőkkel egy szinten egymás gondolataiban olvasunk. Ha megcsúszunk, sok jóra nem számíthatunk.

Nem lehet „villantani”

A parkolóból széles autózásra is megfelelő alagút vezet a liftig. A tágas felvonó eredeti. A Führer klausztrofóbiája miatt tapétázták ki tükrökkel. A 124 métert suhanó liftben legalább tizenöten szorongtunk. Szerettem volna ott lefotózni azt a telefont, amin hadosztályok bevetéséről, milliók sorsáról rendelkezhettek. Ám nem engedtek villantani. A hóborította hegyen a diktátor teázójában szuvenirshop és étterem várja a látogatókat. Nem volt meglepő, mindössze egy apró képen tűnik fel a nyaraló hajdani tulajdonosa miközben tablókon követhetjük a Sasfészek építését, amelyet születésnapjára ajándékoztak neki.

Valahol a keresztnél

A második világháború után az amerikaiak érdeklődtek a leginkább a hely iránt. Eisenhoover tábornok a későbbi amerikai elnök is megmászta a hegyet. A hatvanas években nyugat európai miniszterelnökök igazi csúcstalálkozót tartottak a csúcson. Mielőtt kigyönyörködtük magunkat panorámában próbáltuk megkeresni az igazi Sasfészek, a megsemmisült lakóépületének a helyét, de még bombázások nyomait is eltüntették. Olvasmányaim alapján a fenti keresztnél sejtettem a képekről ismerős házat. Németország nem akarja, hogy zarándokhely legyen a Sasfészek.

Szántó István

 

A Sasfészek felkeresése jó esetben is csupán egy félnapos program, ezért mindenkinek ajánlom a környék más fontosabb látnivalóit. A berchtesgadeni sóbányát, amelyhez hasonló múzeum kevés található. Ehhez alig hatvan kilométerre egy kis hajókázással párosítva megnézhetjük a Chiemseel szigetén II. Lajos bajor király palotáját, amely méreteiben is vetekszik a Versaillesivel. A német turisztikai hivatal (DZT) hasznos információkat szolgáltat az odalátogatóknak: környék kitűnő aktív pihenésre, felüdülésre. A körzetben 500 kilométer kerékpárút található. Ebbe nem számolták bele a nehezebb mountain-bike túravonalakat. S akik semmit sem szeretnének kihagyni a programból azok, keressék a Berchtesgadeni Turisztikai Hivatalt. www.berchtesgadener-land.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában