bőséges termés

2020.07.02. 15:20

Beindult az uborkaszezon, ígéretes a szeder, nőnek a paprikák

Évek óta sikeres a közfoglalkoztatottak által működtetett mezőgazdasági program az önkormányzati telkeken Nyíracsádon.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

– Nem unatkoznak egyetlen percet sem a mezőgazdaságban dolgozó közfoglalkoztatottak a nyírségi településen. Az önkormányzat saját tulajdonában lévő, valamint a művelésre kölcsön kapott kertekben még az eső is munkát adott a dolgozóknak, hisz jóval többet kellett kapálni a kora nyári időszakban. A kertekben a korai retektől indulva tulajdonképpen egész nyáron tart a betakarítás, hiszen szép sorjában termőre fordultak a tavasszal ültetett palántákból kifejlődött növények.

A Rákóczi utcai telken a legnagyobb, mindkét oldalán szellőztethető fóliában már csaknem kétméteres magasságban nyújtózkodik az uborka, fürtökben lóg a folyamatosan érő paradicsom, és gyönyörű a paprika is. Ezekből a friss, ízes zöldségekből már kaptak kóstolót a helyi óvodások is, a paprikából pedig már piacra is kerüld az első adag.

Gulyás Györgyné (balra) és Váczai Tiborné évek óta dolgoznak a mezőgazdaságban | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Hetente háromszor szedik az uborkát

- A korai, fóliás uborkát már hetek óta szedjük, az értékesítésre kerül. A szabadföldi, támrendszeres tábla is ontja a termést, pedig még a derék magasságot sem érték el a tövek. Három naponta szedjük le az érett termést, aztán átadjuk a savanyító üzemnek feldolgozásra. A lakosság felé is megkezdődött az értékesítés, folyamatos az érdeklődés és az előjegyzés is elsősorban az uborkára – tudtuk meg Lakatosné Nagy Erzsébet csoportvezetőtől, aki megmutatta a meglehetősen nagy burgonya táblát és a káposztát is, aminek elmondása szerint nagyon jót tett a sok eső. A kertben ezeken kívül minden zöldségféle megtalálható, ami levesbe, vagy üvegbe való.

Gyönyörű a szeder, de a málna kiöregedett

- A gyümölcsök közül a málnának sajnos lejárt az ideje, kiöregedtek a vesszők, amit hajtásról próbálunk szaporítani, újra telepíteni. Reménykedünk benne, hogy a csepegtető öntözés segítségével meg is marad, és szépen fejlődik majd – fogalmazott a csoportvezető, aki elmondta, hogy az idén a szeder viszi majd a „pálmát”, gyönyörűek a vesszők, ontani fogják a termést. Bíznak benne, hogy ebben az évben legalább a helyi lakosok igényét végre a szederből is ki tudják majd elégíteni.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: Lakatosné Nagy Erzsébet csoportvezető örömmel mutatja a paprikatermést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában