Magyarország

2008.05.01. 11:27

Átlépték az ötszázmilliárdot a helyi adók

<p>Tavaly átlépte a félezermilliárd forintot a az önkormányzatok helyiadó-bevétele - olvasható a Pénzügyminisztérium április végén elkészült statisztikai adatsorában.</p>

A jóval az infláció feletti növekedés 2006-hoz képest is azt mutatja, hogy a helyhatóságok az egységes ingatlanadó körüli politikai kötélhúzástól függetlenül mindinkább támaszkodnak az épületekben rejlő bevételi lehetőségre. A helyi adók 85 százaléka azonban az iparűzési adóból származik.

Az elmúlt évben 505 milliárd forint folyt be az önkormányzatok helyben kivetett adóiból, összesen 8 jogcímen, ami a központi költségvetés bevételi főösszegének 6 százaléka, és 12 százalékos növekedés 2006-hoz képest. Egy kivételével az összes adónemben dinamikus növekedés tapasztalható. A bevételek 85 százaléka, 427 milliárd az iparűzési adóból származik. A 12 százalékos gyarapodás annak tükrében különösen figyelemre méltó, hogy a korábbi években nagybefektetésekhez adott mentességek fokról fokra kifutottak 2007 végéig.

Tavaly hosszas vita zajlott az egységes ingatlanadózásról. Végleges döntés még nincs, ám az önkormányzatok a jelek szerint maguk léptek. Építményadóból és telekadóból összesen 60 milliárdot vetettek ki, előbbi 13, utóbbi több, mint 20 százalékkal haladja meg a 2006-os összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!