Videó: Robbanások és tűz volt egy lőszerraktárban Kelet-Ukrajnában, kimenekítik a környékbeli lakókat

Akt.:
Videó: Robbanások és tűz volt egy lőszerraktárban Kelet-Ukrajnában, kimenekítik a környékbeli lakókat
© Forrás: YouTube
Kijev – Robbanások történtek és hatalmas tűz ütött ki egy lőszerraktárban csütörtökre virradóra Ukrajna keleti részén, a Harkiv mellett lévő Balaklija városánál. Anatolij Matiosz katonai főügyész szerint diverzáns akciót követtek el.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megerősítette a főügyész közlését, és diverzió miatt indított büntetőeljárást. Olekszandr Litvinenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) helyettes titkára szerint Oroszország keze benne van az akcióban. A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki azt sem, hogy emberi hanyagságból történt a tragédia.

A katonai főügyész szavai szerint az első kihallgatásokon azonban a tanúk arról számoltak be, hogy egy drón, azaz pilóta nélküli repülőgép hangjára hasonlító zúgást halottak a terület fölött, majd ezután kezdtek a lövedékek felrobbanni.

A több raktárból álló komplexum összesen 368 hektáron területen terül el, és 138 ezer tonna lőszert tárolnak az objektumban – hozta nyilvánosságra Matiosz a Facebookon.

A katasztrófavédelem megkezdte a raktár hét kilométeres körzetében lakó csaknem 20 ezer ember kitelepítését. Eddig már mintegy 19 ezer lakost evakuáltak. A lakosság kimenekítésére 74 autóbuszt állítottak szolgálatba.

Balaklijában leállították a gáz- és az áramszolgáltatást további katasztrófák elkerülése végett.

Helyszíni jelentések szerint továbbra is ég a tűz, kisebb-nagyobb erejű robbanások hallatszanak a raktárak felől, ahol nagy, 125 és 152 milliméter kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tárolnak. Áldozatokról továbbra sincs hír, de több tucat rohamkocsi érkezett a helyszínre, és több száz tűzoltó vesz részt a lángok oltásában. Sztepan Poltorak védelmi miniszter délelőtti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy még mindig robbannak lövedékek. A tűzoltóknak nem sikerül megfékezniük a tüzet, az arzenál mintegy egyharmada lángokban áll – tette hozzá a tárcavezető.

A lövedékek robbanásai miatt repülővel nem tudják a tüzet oltani.

A rendőrség utakat zárt le, és újabb ellenőrzőpontokat létesített, járőrök gépkocsikon és gyalogosan igyekeznek az evakuálás alatt biztosítani a rendet. A vasúti közlekedést leállították a térségben, és lezárták a légteret. A határőrség megerősítette a keleti országhatár védelmét.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy haladéktalanul a katasztrófa helyszínére utazik. Hangsúlyozta, hogy az elsődleges feladat a lakosság biztonságának szavatolása.

– MTI –