Videó: Ritka, hogy ekkora szerelvények járják a hajdú-bihari utakat

Túlméretes szállítmány a 33-as úton
Túlméretes szállítmány a 33-as úton - © Fotó: Derencsényi István
Balmazújváros, Debrecen – Két hatalmas, egyenként 42 méteres daruelem indult el hétfőn az egyik balmazújvárosi üzem telephelyéről Németországba. A szállítás látványos manőverezéssel startolt, ami még a legrutinosabb kamionsofőröknek is komoly kihívás. Most további részletek is kiderültek a nem mindennapi rakományról.

Érdeklődésünkre a Hexa Metal Kft. technológusa, Bordás László elmondta, a finnországi Konecranes darugyártó cég magyarországi alvállalkozójaként készítenek daruelemeket, tavaly például 400 darabot különböző méretekben. A fémszerkezetet Balmazújvároson gyártják, majd a Finnországból megkapott emelőművel és motorral itt szerelik össze készre. Közülük a legnagyobbak 37 méteresek, két ilyen indult útnak hétfőn este a 42 méteres szerelvényeken, melyeket egy szintén balmazújvárosi vállalkozó üzemeltet. Ilyen méretűeket ritkábban, viszont 20-27 méteres darukat hetente 7-8-at szállítanak le a megrendelőiknek Németországba, Ausztriába, Szlovákiába Lengyelországba vagy Romániába.

A mostani két nagy elemnek a Stuttgart melletti Notzingenbe kellett megérkeznie csütörtök reggelre. A két és fél napig tartó utat a lassú haladás indokolja, hiszen az eredetileg 15,6 méter hosszú kihúzható szerelvény a sztrá­dán is csak 70 kilométeres sebességgel s csak éjszaka közlekedhet váltott rendőri felvezetéssel.

HBN-ÉP
Videó: Látványos daruvonulás a forgalomban
Balmazújváros – Túlméretes szerelvények indultak hétfőn Balmazújvárosból Németországba.


Címkék: , ,