Videó: Összegyűlnek a szakma nagyjai a szuperszámítástechnika otthonában

Videó: Összegyűlnek a szakma nagyjai a szuperszámítástechnika otthonában
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Debreceni Egyetemen tartják a hazai informatikai szektor kiemelkedő szakmai eseményét, a háromnapos Networkshop 2016 konferenciát.

A magyarországi kutatási, felsőoktatási, köznevelési, valamint közgyűjteményi közösségek, de egyúttal a hazai informatikai ipar szereplői számára is az év kiemelkedő szakmai eseménye a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) által rendezett Networkshop konferencia, melynek huszonötödik programját a szuperszámítástechnika országos központjában, a Debreceni Egyetemen tartják. A legnagyobb horderejű, március 30-án kezdődött háromnapos hálózati konferencián 116 előadás hangzik el hét szekcióban, több mint háromszáz résztvevővel.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a Networkshop 2016 sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a NIIFI szolgáltatásai az egyetemi mindennapokban az oktatóknak és hallgatóknak egyaránt nélkülözhetetlenek, az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét szintén a Debreceni Egyetemen állították üzembe, így az egyetem javasolta, hogy a jubileumi konferenciát rendezzék a cívisvárosban.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program és ennek szervezeteként alapított NIIF Intézet a hazai kutatási, felsőoktatási, köznevelési és közgyűjteményi számítógép-hálózat létrehozója, és az erre épülő országos elektronikus infrastruktúra üzemeltetője. A program elsődleges célja, hogy Magyarországon biztosítsa a tudományos kutatás, az innovatív fejlesztés, valamint a kapcsolódó oktatás területén az EU legfejlettebb országaihoz hasonló e-infrastruktúra és ahhoz illeszkedő szolgáltatások rendelkezésre állását.

Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese a jövő fejlődésének zálogaként utalt a konferencia megnyitóján a NIIFI tevékenységére.

A debreceni szuperszámítógép jelenleg az ország legmodernebb eszköze, Nagy Miklós, a NIIFI igazgatója azonban előrevetítette, hogy már megvan az intézet stratégiája a gép fejlesztésére.

– A konferencia szekcióit úgy szervezzük, hogy az IT ipar területén működő cégek fejlesztő szakemberei tartsanak előadásokat. Újdonság azonban az esemény életében, hogy külön szekció foglalkozik a sport, egészségügy és informatika összefüggéseivel, ami a Debreceni Egyetem ajánlására került be idén a programba – tájékoztatott Nagy Miklós.

Az informatikai fejlődésnek Debrecen városa is támogatója, Komolay Szabolcs alpolgármester utalt arra, hogy az Új Főnix Terv – ami több mint 200 milliárd forintnyi beruházást jelent az előttünk álló években – szintén kiemelt infokommunikációs fejlesztést tesz majd lehetővé.

– unideb.hu –
hirdetés