Videó: Ön látja a rejtett náci szimbólumokat a német szupermarket karácsonyi reklámjában?

Akt.:
Videó: Ön látja a rejtett náci szimbólumokat a német szupermarket karácsonyi reklámjában?
Németország – Németország legnagyobb szupermarkete tagadja, hogy náci szimbólumokat használt a hirdetésében.

Az Edeka karácsonyi reklámjában két autó rendszámán is neonáci szimbólumokat lehet kiolvasni. Az első autó egy Volvo, amelynek rendszáma: MU SS 420. A 420 egy jól ismert náci kód, amely Hitler születésnapjára, vagyis április 20-ára utal. Az USA-ban ez a kód különösen a szélsőjobboldal tagjai között terjedt el. Ráadásul a szám előtt ott az SS, amely a Schutzstaffelre, azaz a Védőosztagra lehet utalás. A valóságban Németországban épp emiatt tilos az SS betűk használata a rendszámokon.

nazi1

Később egy másik autót mutatnak, amely a garázsban áll a következő rendszámmal: SO LL 3849. Ez elsőre ártatlannak tűnik, de a 84 valójában egy ismert náci rövidítés, amely az ábécé nyolcadik és negyedik betűjére, a H-ra és a D-re utal és azt rövidíti, hogy: “Heil Deutschland”. Ugyanezen az elven működik a 39 is, amely az C-re és I-re utal, amely az antiszemita vallási csoportot, a Christian Identityt jelentheti.

nazi4

Sabine Bamberger Stemmann, a hamburgi állampolgári oktatóiroda igazgatója úgy fogalmazott, nem gondolja, hogy véletlen egybeesés a náci szimbólumok használata. – A 420 angolszász területekről származik, de jobboldali körökben itt is Hitler születésnapját jelenti, a 84 pedig egyértelműen a Heil Deutschlandre utal – fogalmazott. Hozzátette, mindezek ellenére a hirdetéshez egy idilli világot igyekeztek bemutatni.

Az Edeka tagadja az őket ért vádakat, állítják, hogy a rendszámon szereplő betűk és számok a véletlen művei és nem szimbólumokat rejtenek. Annak ellenére, hogy az “SS” használata tiltott az országban, az Edeka az első autón a “MU SS” rendszámot tüntette fel, de hangsúlyozták, hogy ezzel a “MUSS” vagy “MUST” (azaz kell) szóra akartak utalni, ami a hirdetés egyik kulcsfontosságú eleme. – A rendszámot a helyszínen találtuk ki. Sajnáljuk, hogy rossz benyomást keltettünk, nem ez volt a célunk – hangsúlyozta a cég szóvivője.

nazi2

(Metro)


Videó: Ezt a karácsonyi reklámot nem bírod végignézni sírás nélkül

A német szupermarket reklámjában a nagypapa a saját halálával próbálja összehozni a családot az ünnepre.
hirdetés