Videó: Nyomoznak a megkínzott kutya gazdája ellen

Akt.:
Videó: Nyomoznak a megkínzott kutya gazdája ellen
© Fotó: Buksi Állatvédő Egyesület
Balmazújváros – A Napló újságcikke nyomán indított eljárást a helyi rendőrség.

Rendőrségi eljárás indult azzal a férfival szemben, akinek kutyájából az állatorvosnak kellett kiműtenie a láncot, amely egy centiméter mélyen nőtt bele az állat nyakán a húsba. A Napló számolt be a Balmazújvárosban talált Szuszi kutya hányattatott sorsáról, amelyre egy helyi fuvaros lett figyelmes az egyik helyi utcában.

Az eb kölyökkorától kezdve egy fához lehetett kikötve, s ahogy nőtt, a vastag lánc egyre mélyebben vágott a húsába, és azt csak altatásban, műtéti úton lehetett eltávolítani – erről Tar Ágnes, a balmazújvárosi Buksi Állatvédő Egyesület elnöke beszélt a megyei napilapnak.

– A kutyát rettegésben tartották, a portán szemétdombok között próbált túlélni. A saját maga által ásott gödörben aludt, még csak egy itatótálat sem találtunk mellette, a nyakába pedig belenőtt a nyak­örv – emlékezett vissza az állatvédő.Kiemelte, amikor a keverék kutya gazdáját számon kérték a körülményekről, ő csak annyit mondott, nem érdekli az állat, vigyék el, ha akarják. Hozzátette, a jegyzőnél kezdeményezték, hogy az addigi tulajdonost tiltsák el az ebtartástól.

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya. azonban a Napló cikke és a videófelvétel alapján állatkínzás vétség elkövetése gyanúja miatt nyomozást indított egy 42 éves helyi férfi ellen, aki egyébként Szuszi kutya korábbi gazdája.
Dr. Dobó Dénes főhadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a városban adatgyűjtést és tanúkihallgatást tartottak, és egy, a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfit meghallgattak.

Az állatorvos is elborzadt

Az ebet ellátó állatorvos, dr. Török Viktor azt mondta a Naplónak, hogy a praxisában még nem találkozott olyan esettel, hogy egy lánc ekkora sérülést okozzon egy kutyának. – Az viszont többször előfordult, hogy a kedvenc vadászhurokba akadt, és azt kellett eltávolítani a nyakáról – magyarázta az állatorvos, aki leszedte a szuka kutya nyakáról a láncot.

Megjegyezte, a megközelítőleg kétéves állat megkapta a szükséges oltásokat és chippel is ellátták, valamint antibiotikumos kezeléseket kapott. – A sebgyógyulás még több hetet igénybe vesz, de az őt ért traumákat talán csak egy szerető gazdi tudja feledtetni vele – húzta alá a szakember.

HBN

A videó a Buksi Állatvédő Egyesület felvétele.
hirdetés