Helyi közélet

2008.09.23. 11:08

Autómentes nap Debrecenben - olvasónk írta

<p>Olvastam az újságban, hogy ma van az autómentes nap - írja olvasónk debreceni olvasónk. <STRONG>Critical Mass Debrecenben: <DIA alt="Critical mass Debrecenben 2008.09.22." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Critical_mass_Debrecenben_2008_09_22_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Critical mass Debrecenben 2008.09.22." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0164.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0165.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0178.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0202.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></STRONG></p>

„Nosza kerékpárra pattantam, gondolván, hogy ma még könnyebben el tudom intézni az ügyeimet, hiszen sokkal kevesebb autó lesz az utakon.
Sajnos nagyot csalódtam!
Már a Csapó utca is be volt dugulva 1/2 8 körül, nembeszélve a Burgundia utcáról, és a Mester utcáról.
Ekkor elgondolkoztam azon, hogy miért nem fejleszti a város a kerékpárút hálózatát, hisz ezzel jelentősen lehetne csökkenteni az autó forgalmat, a vele járó légszennyezést és balesetveszélyt.
Tavaly volt szerencsém Hollandiában és Belgiumban járni. Akár hiszik akár nem, egy Debrecen méretű városban az autóforgalom tizede sincs az itthoninak. A város levegője tiszta, az emberek nyugodtak, a balesetek elenyészőek, és jóval enyhébbek.

Szeretnék néhány példát megemlíteni: egy bicikli 1/4 rész helyet sem foglal el mint egy autó, nem szenyezi a levegőt, és sokkal egyszerűbb a parkolás. Egy 4 emeletes ház lakóinak bringái elférnek egy átlagos autógarázs méretű tárolóban. A vasútállomás mellett több ezer bicikli parkol egy ügyesen kialakított parkolóban 100 autó méretű parkolóhelyen.
Több vidéki dolgozónak két biciklije van, egy othon, egy abban a városban ahol dolgozik, így nem kell cipelnie a bicajt, csak othon elmegy az állomásig, ott lezárja, felüll a vonatra, majd a munkahelyének városában leszáll, kiveszi a másik bringát a tárolóból és már megy is a munkába.
Ehhez viszont kitűnő kerékpárutak vannak. Ez persze pénzbe kerül, de számolják már ki, hogy egy méter széles kerékpár úton ugyanannyi ember közlekedik, mint egy 4 sávos (~10méter) autóúton.
Így már egész mást hoz a számolás. 1/10 annyiba sem kerül a kerékpárút mint az autóút (kisseb a terhelés is) . Sokkal gyorsabb, és biztonságosabb.

A kerékpárosoknak sokszor elsőbbsége van az autókkal szemben. Sok kerékpáron van gyarmeküllés, akár két gyerek részere. Az sem mellékes, hogy a kerékpározás ez egyik legegészségesebb sport (persze nem a tömény kiofogógázal telített levegőjű utakon).”

M.J.
  • Critical Mass Debrecenben
  • Kerékpáros-kresz
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában