Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.21. 16:54

Éljen tovább a nyíregyházi platán

<p>Nyíregyháza - Egy lakóközösség kért tőlünk információt néhány csonkolt fa miatt. A képek önmagukért beszélnek, a helyszín a Nyíregyháza Vécsey utca 5-13 közötti parkrész - érkezett az elektronikus levél olvasóinktól. <dia width="900" height="700" alt="Éljen tovább a nyíregyházi platán 2008.04.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_ljen_tov_bb_a_ny_regyh_zi_plat_n_2008_04_2/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Éljen tovább a nyíregyházi platán 2008.04.21." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/platanfa-fa-kivagas-nyiregyhaza-termeszet.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Megkerestük Bartha István városi főkertészt, aki az alábbi információkat mondta el lapunknak.

- A mára hatalmas platánfáknak mostanra igencsak beszűkült az élőhelyük. Több lakást beárnyékoltak, ezért voltak, akik a kivágásukat kérték. Többen viszont a fák mellett kardoskodtak, s én magam is a megmentésük mellett döntöttem. A platán túl értékes fa ahhoz, hogy elpusztítsuk, és bár drasztikusnak tűnik a beavatkozás, ez a fajta jól regenerálódik.

Ősszel az Eperjes utcán a sportpálya mellett ugyanígy visszavágtunk egy platánsort és túlélték a fák, kihajtottak. Igazán szép formája nem biztos hogy lesz még, de megmentettünk egy fát, egy értékes növényt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ilyen helyzetekben nem én egyedül, hanem egy bizottsággal közösen döntünk, ebben erdész, városvédő, az E-misszió munkatársa, a városrész önkormányzati képviselője is képviselteti magát.

S az is tény, hogy a döntés mindig hosszadalmas és megfontolt, jelen esetben is többször voltunk kint a területen, s néhány lakásban is beszélgettünk a problémáról - tájékoztatott a főkertész.

Kapcsolódó cikkek:


- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!