Hajdú-Bihar

2019.01.01. 10:15

Román invázió, Omnia kávézó

Debrecen - A 2019-es esztendőben kerek évforduló kapcsolódik a Vértessy-strandhoz és a nyulasi reptérhez is.

Debrecen - A 2019-es esztendőben kerek évforduló kapcsolódik a Vértessy-strandhoz és a nyulasi reptérhez is.

Immár 600 éve, hogy 1419. október 2-án Zsigmond király mindenféle vámfizetés alól felmentette Debrecen kereskedő lakosait.

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 390 éve, 1629. november 15-én lett a város földesura. A Meliusz.hu adatbázisából az is kiderül, hogy Szilágyi Sámuel, a híres református püspök, polihisztor 300 éve, 1719. február 19-én, Debrecenben született.

Ady első kötete

Külön kiemelendő a Kossuth vezette, 170 évvel ezelőtti szabadságharc. Ennek jelentős fejezete, hogy 1849. április 14-én az Országgyűlés kimondta a Habsburgok trónfosztását, és Kossuth Lajost kormányzó elnökké választotta. A szabadságharc egyik döntő (vesztes) ütközete szintén a cívisvárosban volt: 1849. augusztus 2-án.

Húsz évvel később, 1869. június 14-én, Debrecenben megszületett Sesztina Jenő, aki vagyonos vaskereskedőként igen sokat tett a városért. Az 1899-es évből érdemes felidézni azt is, hogy május 14-én megalakult az Angol Klub (Széll Farkas elnökletével), július 14-én pedig leégett az Ispotály-templom tornya és tetőszerkezete. Százhúsz éve, július 21-én a városban jelent meg Ady Endre első kötete, amit 1 forintért árultak.

Kereken 100 esztendeje, 1919. március 23-án itt is kikiáltották a Tanácsköztársaságot, április 23-án pedig a román hadsereg megszállta Debrecent. Augusztus 1-jén a Debreceni Akadémiai Atlétikai Clubból kivált a tornaszakosztály, és létrehozták a Debreceni Egyetemi Atlétikai Clubot. Augusztus 19-én, a tégláskerti Vértessy-strandon megrendezték a város első úszóversenyét, novemberben megnyílt a Pálfy nővérek művészeti szalonja a Burgundia utca 4. szám alatt.

Nyolcvan esztendeje, 1939. március 5-én Nyulason repülőtér nyílt, ahol a Debreceni Repülő Club motoros és vitorlázó sportrepülésre képzett ki pilótákat. Tíz nappal később felavatták az országzászlót, Nagy Sándor János művét a Magoss György (ma Bem) téren.

1949. április 13-án, tehát immár 70 éve a belügyminiszter feloszlatta a Debreceni Torna Egyletet. Május 1-jén megnyílt a nagyerdei VAOSZ-üdülő, 10-én a Bethlen utcai OTI-székház. Augusztus 31-én megszűnt az egyetem teológiai karának egyetemi jellege, szeptember 2-án a Csokonai Színházat is államosították, december 21-én pedig megnyílt az ország első vidéki zálogházi bizományi üzlete.

Igen fontos események gazdagítják az 50 éve történteket is. 1969. január 11-én felavatták a Dobozi lakótelep általános iskoláját, a Bocskait. Február 21-én megnyílt a Gambrinusz Étterem és a Lady ruházati üzlet, március 2-án a Csokonai Színházból a Magyar Rádió először sugárzott egyenes adásban operahangversenyt, 28-án felavatták a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat debreceni gyáregységét, másnap pedig átadták a Liszt Ferenc utcai színészotthont. Április 1-jén megnyílt a filatéliai bolt, 12-én a Debreceni Ruhagyár mintaboltja, július 11-én a Várkapu Étterem, augusztus 20-án a Sumen Étterem és az Omnia Kávészalon.

Szintén 1969-ben, szeptember 17-én átadták a Kossuth Lajos Tudományegyetem kémiai tömbjét, és a hónap nagy eseménye volt 24-én Magyarország és Svédország utánpótlás-válogatottjainak labdarúgó-mérkőzése is, amelyet a mieink nyertek meg 2–0-ra.

Az első kupagyőzelem

S ha már foci: idestova 20 éve annak is, hogy 1999. május 20-án a DVSC-Epona csapata megnyerte a labdarúgó Magyar Kupát. Június 25-én megnyílt a Lovarda Hallgatói Kulturális és Konferenciaközpont, és december 1-jén az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a Hortobágyi Nemzeti Parkot.

- Vass Attila -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!