szaunaszínház-világbajnokság

2019.09.27. 09:18

Kétszáz fős szaunában értek el sikert a debreceni szaunamesterek

A hazai szaunaszínház eddigi legnagyobb sikerét érte el Szép Boglárka, Farkas Evelyn és Tapolcai Gábor.

Fotó: Tapolcai Gábor magánarchívuma

Az Aquaticum színeiben induló csoport – Boglárka és Gábor debreceni, Evelyn pécsi – a hazai válogatóversenyt nyerte meg, majd a múlt héten Hollandiában megtartott Aufguss WM-en (szaunaszínház-világbajnokság) a sok versenytapasztalattal rendelkező lengyelek mögött, újoncként, mindössze két ponttal lemaradva, a második helyet szerezte meg „A lány gyöngy fülbevalóval” című film történetének szaunára történt átiratával.

Egészség és szórakozás

A szaunaszínház sokak szerint a szaunázás prémium kategóriája, hiszen a közönség – miközben a forró kabinban izzad – lényegében egy 10-15 perces színdarab nézője lehet.

Mégpedig úgy, hogy közben az izzadás méregtelenítő hatását törölközőlegyezések fokozzák, illóolajokkal átitatott jéggolyók kipárolgásai teszik kellemessé a szauna illatát. Eközben pedig a zenével, fényjátékkal előadott produkcióhoz illő kosztümökben bemutatott, színészi játékot sem nélkülöző történetek szórakoztatják a közönséget.

Jéggolyót csak száraz kézzel!

Mindezt hozzáértő zsűri bírálja szigorú szempontok szerint. Ebben éppen úgy benne vannak a higiéniai követelmények – például jéggolyót csak száraz kézzel lehet megfogni, vagy a leejtett törölközővel már nem lehet legyezni –, mint a felhasznált illóolaj minősége, illata és erőssége, a legyezéstechnika, mind­ezek összhangja, valamint a szereplők öltözete, színészi teljesítménye és hogy a kiválasztott színdarab mennyire ragadja magával a zsűrit, a közönséget.

Ebben a sok összetevős versenyben lett a világ másodikja az Aquaticum triója. A felkészülésről, a versenyről Tapolcai Gábort kérdeztük.

– Boglárka és Evelyn már évek óta szaunamester, én körülbelül másfél éve kezdtem, és ez év elejére ért úgy össze a tudásunk, hogy triót alkotva elindulhassunk az Aufguss WM hazai kvalifikációs versenyén. Boglárka fejében már régóta motoszkált, hogy színre vigye „A lány gyöngy fülbevalóval” film történetét. Három hétvégén dolgoztuk össze a koreográfiát, azt, hogy a film mely jeleneteinek kell feltétlenül benne lenni abban a 15 percben, amely a rendelkezésünkre áll a szaunában. És persze teljes egész legyen a történet. Az alkalmazott illatokat és fényeket is a jeleneteknek megfelelően választottuk meg. Jó néhányszor összepróbáltuk, és sikerült megnyernünk a hazai versenyt. A világbajnokságra úgy utaztunk ki, hogy nagyon jó volna az első tízben végezni. A selejtezőn kis hiba csúszott az előadásunkba, ezzel együtt a második helyen jutottunk a döntőbe. Ekkor döbbentünk rá, hogy mekkora tétje van a következő előadásunknak. A finisben aztán már jobban sikerült, és minimális, két pont különbséggel szorultunk csak le a dobogó legmagasabb fokáról.

Gábor elmondta azt is, hogy a világbajnoki második helyezésük semmilyen előnnyel nem jár szaunamesteri pályafutásukban. Teszik tovább a dolgukat a debreceni, illetve az ország többi szaunájában. Talán a külföldi szaunamesteri teendők terén több kapu nyílhat számukra a jövőben.

Kovács Zsolt

Borítókép: A díjátadás örömteli pillanata. Középen a debreceni csapat tagjai: Tapolcai Gábor, Szép Boglárka és Farkas Evelyn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában