Videó: Nagyon észnél kell lenni a fix traffiknál – egy rossz mozdulat, és jöhet a büntetés

Akt.:
Videó: Nagyon észnél kell lenni a fix traffiknál – egy rossz mozdulat, és jöhet a büntetés
© Fotó: youtube.com
Animációval mutatja be a rendőrség, hogyan büntet majd a fix traffipax.

Nem lesz egyszerű az autósok helyzete a fix telepítésű traffipaxoknál, vagy más néven komplex közlekedési ellenőrzési pontoknál. Az új kamerák tényleg mindent látnak, és ami még félelmetesebb, mindent dokumentálnak is.

Kedden mutatták be, pontosan hogy is működnek a rendőrség új szemei. A kamerák szuperintelligensek lettek: rögzítik és felismerik a záróvonal-átlépést, a tilos jelzésen való áthajtást, a gyorshajtást, de azt is látják, hogyha egyirányú utcába fordul be az autós.Az ilyen ellenőrzőpontokon több kamera is van. A videóból kiderül, hogy az első rögzítő dokumentálja a sebességtúllépést, plusz leolvassa a szabálytalan autós rendszámát. A berendezésen van lézer is, ami képes belőni az autónk méretét, és egyúttal azt is, hogy az milyen kategóriába tartozik. A hátsó kamera látja a hátsó rendszámot, de az ADR-kód alapján azt is meg tudja állapítani, szállít-e veszélyes anyagot a jármű. És hogy teljes legyen a felhozatal: a felszerelt lámpafigyelő megmondja, átmentél-e a piroson, illetve megszegted-e a kötelező haladási irányt.

Ezek a szenzorok összehangoltan dolgoznak, az ellenőrzési pont pedig összes adatot egy pakkban továbbítja, és tárolja is őket. Az adatcsomagban ott vannak a jármű adatai, illetve az eseményt dokumentáló képek és film is.

Az éles üzem még arrébb van, de nagyon nem lennénk bemutatóvideón szereplő virtuális autós helyében!


Végleges: Itt lesznek a fix traffipaxok az országban

Valamennyi fix telepítésű traffipax (hivatalosan Véda közúti intelligens kamera) felszerelési helyét véglegesítette a rendőrség.