Videó: Megnyitotta kapuit a 90. Debreceni Nyári Egyetem

Akt.:
Megnyílt az idei Nyári Egyetem
Megnyílt az idei Nyári Egyetem - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az egy hónapig tartó kurzuson 39 ország 230 résztvevője gyakorolhatja, tanulhatja a magyar nyelvet az abszolút kezdőtől az anyanyelvi szintig.

A legtöbben, huszonöten angolszász nyelvterületről érkeztek, második helyen – némi meglepetésre – a szlovákiai nyelvtanulók állnak 13 fővel. Kiemelkedő az ázsiai diákok száma, hiszen Kínából és Japánból huszonketten tanulnak majd magyarul. De lesznek Új-Zélandról, Thaiföldről, Szenegálból, Nepálból, Dél-Koreából, Brazíliából és Mexikóból egyaránt. Érdekesség, hogy a legidősebb nyelvtanuló 76, a legfiatalabb pedig 12 éves.

A programsorozat hétfői sajtótájékoztatóján Csernoch László tudományos rektorhelyettes elmondta, bár a legenda úgy tartja, hogy a világ harmadik legnehezebben elsajátítható nyelve a magyar, ennek ellenére minden kontinensről érkeztek Debrecenbe tanulni vágyók:

Ezért is megtisztelő, hogy már kilenc évtizede évről évre a világ minden tájáról érkeznek Debrecenbe fiatalok és idősebbek, magyar gyökerekkel rendelkezők vagy pusztán kíváncsiak, hogy megismerkedjenek a magyar nyelvvel, hagyományainkkal, kultúránkkal és történelmünkkel.”

„Nagykövetté” válnak

A hallgatók a négy hét alatt színes programokon keresztül ismerkedhetnek meg a magyar kultúrával. A hagyományőrzés jegyében a tájegységek ételeinek megkóstolása mellett a diákok felpróbálhatják a népviseletet, majd megtanulhatják a dalokat, táncokat is.

– Az elmúlt 90 év alatt nem változott az alapvető célkitűzés: megismertetni a magyar nyelvet és kultúrát. A nyári egyetem vonzereje igazából abban rejlik, hogy az ide érkező tanulók olyan nemzetközi közegbe kerülnek, amely párját ritkítja a világban. És aki eljön hozzánk, megtanul magyarul valamilyen szinten, az egy kicsit Magyarország nagykövetévé válik – hangsúlyozta Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója.

HBN
hirdetés