Magyarország

2007.12.21. 10:15

Olcsó húsnak tényleg híg a leve?

<p>Körültekintésre inti a háziasszonyokat a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) a karácsonyi menü hozzávalóinak beszerzésekor.</p>

A szakemberek szerint különösen a húsok és a hal kiválasztásánál kell odafigyelni a termék minőségére, mert a legtöbb ételmérgezést állati eredetű termékek okozzák.

A régi közmondás szerint "olcsó húsnak híg a leve", és ez a gyakorlatban is így van. A húsipari készítményeket különösen óvatosan kell kiválasztani, hiszen az

ételmérgezések túlnyomó része állati eredetű termékekhez kötődik. A fogyasztóknak azonban szó szerint kéznél van a segítség ahhoz, hogy megállapíthassák: jó-e a termék minősége. Ezek a szaglás, a látás és a tapintás- mondta a Független Hírügynökségnek Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója.

A Csillagszóró Hadművelet, vagyis a fokozott karácsonyi razziák során az élelmiszer-ellenőrök is azt nézik, hogy milyen a nyershús vagy hal színe, szaga, állaga. Ha a hús barnul, szürkül vagy zöldül, illetve állott, kellemetlen szagot áraszt, semmiképpen se vegyék meg a háziasszonyok. A hús tapintására is érdemes odafigyelni, vagyis ha például a baromfihúsnak nyálkás, tapadós a felülete, akkor nem szabad felhasználni.

A halaknál érdemes megvizsgálni a kopoltyút, és ha elszürkült, akkor nem friss az áru. Hasonló a helyzet, ha a szemei beestek, megpuhultak, hiszen az szintén romlott halra utal. A legszerencsésebb, hogy aki teheti, inkább vásároljon élőhalat az ünnepekre.

A MÉBIH főigazgatója külön felhívja a figyelmet arra, hogy csak megbízható üzletben vásároljanak húskészítményt. Még ha spórolni is szeretnének, akkor is óvakodjanak az utcai árusoktól, amelyek ismeretlen eredetű és állagú húsokat, halakat kínálhatnak.

A hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a boltok polcaira csak jó minőségű, egészséges termékek kerüljenek, de nem tudják megvédeni a fogyasztókat a saját felelőtlenségük következményeitől. Ha biztonságos helyen vásárolnak, kérjenek nyugtát vagy számlát is, hiszen csak ezekkel tudnak szükség esetén reklamálni vagy segítséget kérni a hatóságoktól-tette hozzá Szeitzné Szabó Mária.

Kapcsolódó anyagok:

  • Madonnánál nincs karácsony
  • Megsarcolt karácsony
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!