Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.15. 17:12

Miből tankoljak? Pont hu.

<p>Ismét drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon, némi újdonság a dologban, hogy ezúttal nem szerda az esemény nagy napja, május 15-étől, csütörtöktől kell többet fizetniük az autósoknak.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-benzin-benzinar-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:12: Pisztolyrántás az olcsóbb szomszédoknál

Ha az üzemanyagok ára itthon az egekig kúszik, és a szomszédos országokban olcsóbban lehet tankolni, akkor természetes reakció, hogy a honi autósok közül aki teheti, inkább a szomszédok töltőállomásaihoz gurul és ott ragad töltőpisztolyt. Ez nem tiltott, de a törvényesség mezsgyéjén azért vannak korlátok.
– A jogszabályok szerint bárki tankolhat külföldön, így a szomszédos országokban is, s ez főleg az ukrán határ közelében érdekes, hiszen ott lényegesen olcsóbb az üzemanyag. Fontos azonban tudni: csak az az üzemanyag vámmentes, amelyet a gépjármű gyárilag rendszeresített üzemanyagtartályába tankolnak és hoznak be Magyarország területére. Vámmentes továbbá még a tartályon kívül további 10 liter üzemanyag, viszont ezt a mennyiséget már írásban kell vámmentesen vámkezelni a határon – tudta meg lapunk Kupecz József századostól, a Vám-és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Parancsnoksága szóvivőjétől.
A szabályok szerint mivel az üzemanyagot vámmentesen hozták be, azt nem lehet értékesíteni. Aki eladja illetve megveszi a vámmentesen behozott üzemanyagot, jövedéki törvénysértést követ el. A jövedéki törvénysértés minimum 30 ezer forintos bírságot von maga után, maximum összeg nincs, az a mennyiségtől függ, de a határ a „csillagos ég”.

16:30: Autó nélkül nem tud dolgozni

 Nap mint nap közel nyolcvan kilométert autózik a munkahelye és az otthona között Németh Pál, aki Nyíregyházán dolgozik, s bármilyen magasak az üzemanyagárak, nem tudja nélkülözni az autóját.

– A településen, ahol lakom, kevés a munkalehetőség, így nagyon meg kell becsülnöm a jelenlegit – mondja. – Évek óta ingázom, megszoktam, hogy bármennyire mostohák is a körülmények, reggel fél hétkor autóba ülök. Ez soha nem okozott gondot, a benzinárak emelkedése annál inkább. Nem keresek túl sokat, így természetesen rettentően dühít, hogy a fizetésem nagy részét üzemanyagra kell költenem. Igaz, hogy a buszbérlet sem olcsó, ám ha tehetném, azt választanám. A baj az, hogy a munkámhoz szükségem van az autóra, hiszen naponta többször is előfordul, hogy a város egyik vagy másik végébe kell mennem, ráadásul időnként nagyobb mennyiségű anyagot kell szállítanom, ez pedig buszon nem megoldható.

9:55: S nem csak nekik, hiszen köztudott, hogy a benzin drágulása miatt szinte mindennek megemelkedik az ára. Csütörtöktől a gázolaj 8, a benzin pedig 5 forinttal kerül többe literenként értesült a holtankoljak.hu internetes oldal, melynek népszerűségét figyelve viccesen azt is mondhatnánk, éppen itt lenne az ideje egy új megalkotásának, csak éppen mibőltankoljak.hu címmel.

A drágulás után a gázolaj átlagosan 326, a 95-ös benzin pedig 310 forintba kerül majd, ezzel ismét rekordot dönt mindkét üzemanyag ára. Az ország kútjainál továbbra is eltérő áron lehet majd tankolni, a legdrágább gázolaj ára várhatóan megközelíti a 340 forintot.

Kapcsolódó cikkek:

  • Tíz év alatt 4 euróra szökhet fel a benzin ár
    A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) pénteken nyilvánosságra hozott prognózisa szerint egy évtizeden belül megháromszorozódhat az üzemanyag ára Németországban és más Európai Uniós tagállamokban is.

  • Gázolaj kontra Szuper benzin - avagy miért emel árat a MOL?
     Régi szakmai ártalomként, megrökönyödve látom, hogy az általam „belátható” benzinkutak mindegyikénél drágább gázolaj, mint a benzin.

  • Drágább a gázolaj, mint a benzin
    Megelőzte a gázolaj ára a benzinét: míg a gázolaj országos átlagos ára 289,30, addig a benziné „csak” 288,70. Legutóbb négy forinttal drágult a gázolaj literenként, a 95-ös benzin ára nem változott – olvasható a holtankoljak.hu-n.

- Pók Viktória, Száraz Ancsa, Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!