Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.20. 15:40

Újabb fejezethez ért a leletmentés

<p>Mindenkinek szeretném megköszönni, aki akár egy kiló cukorral is segített – mondta Veres László, múzeumigazgató.Az elsőt ősfát követi a többi, hamarosan a mind a négy bükkábrányi mocsári ciprus törzs védett,fűtött helyiségbe kerül</p>

A homokkalodákat lebontják és két fa esetében újra felépítik, most már a vadonatúj épületen belül. A Herman Ottó Múzeum igazgatóját, Veres Lászlót a lelet megtalálásától az idáig vezető útról kérdeztük.

Észak-Magyarország: Néhány hónap nem sok idő, mégis számos állomás volt az ősfalelet megtalálásától a biztonságos helyre jutásáig. Melyeket érdemes megemlíteni ?

Veres László: Minden fázis fontos. A lelet megtalálásának szerencsés körülményei, az hogy egy olyan bányavezetéssel tudunk a bükkábrányiak esetében együtt dolgozni, akik nem csak a feltárásnál, de azóta is rengeteget segítettek. Nem véletlen, hogy a napokban adott át a minisztérium részéről Dr. Schneider Márta, szakállamtitkár a kollektíva képviselőjének, Mata Tibornak, a bükkábrányi üzem igazgatójának elismerő oklevelet. A kiválasztást követően a miskolci helyszínre szállításnál is sok segítséget kaptunk, a megyei önkormányzatot a kezdetektől magunk mögött tudhattuk, teljes mértékben támogatták munkánkat. Lényeges lépés volt a tároló épület gyors elkészülte, ebben számos kivitelező, nagy odaadással és jelentős többlet munkával működött közre.

Észak Magyarország: Valóságos társadalmi mozgalom alakult ki a lelet megmentése körül. Civilek, vállalkozások intézmények sorakoztak fel segítséget ajánlva. Számított ilyen érdeklődésre ?

Veres László: Bevallom engem is meglepett, hogy milyen széles körből kerültek ki a segíteni vágyók. Mi is igyekeztünk megszervezni a gyűjtést - sokan találkoztak már a kis dobozos ősfamintáinkkal, de iskolák, különféle szervezetek önállóan is gyűjtöttek pénzt és cukrot. Még a beemeléskor is jött a Kós Károly Szaközépiskola csoportja egy jelentős adag cukorral. Mindenkinek nagyon hálásak vagyunk, s különösen az esik jól, hogy az emberek magukénak tekintik a régészeti leletet, fokozott érdeklődéssel fordulnak a múzeum munkája felé.

Észak-Magyarország: Bekerülnek a fák az épületbe, nem fenyeget a fagy veszélye. Mi a következő tennivaló ?

Veres László: Miután minden fa fedél alatt lesz, megkezdődnek az előkészületek a cukor oldatos restauráláshoz. Ehhez a tartályokat várhatóan január 10-én fogadni tudjuk, de előtte még a pécsi egyetemről érkezik egy mobil röntgen, szakemberek társaságában, akik a fában lévő markazit feltérképezését végzik. A kőzet eltávolítása után indulhat a cukros kezelés. Ismeretes a másik fa szintén tartályban megfelelően kezelt víz alatt várja további sorsát, a harmadik és negyedik marad a mostani kalodában, de épületen belül.

Észak-Magyarország: Végeztek már összesítést mennyi támogatás érkezett ? Melyek a további jelentősebb költségek ?

Veres László: Folyamatosan érkeznek adományok egyrészt a már említett központi minisztériumi keretekből és a magán és céges támogatóktól. Eddig több száz nevet tartalmaz az adományozók névsora, akik közvetlenül vagy az erre a célra létrehozott alapítványon keresztül támogatják az ügyet. A restaurálás összes költsége, építkezéssel együtt mintegy 60 millió forint körül várható, az eddig befolyt teljes támogatás közel 35 milliót tett ki. Bízunk a további segítségben a várható legnagyobb kiadás a közeljővőben a vízkezeléshez szükséges vegyszerek beszerzésénél lesz, számításaink szerint ez elérheti a 10 millió forintot. Az adományokon kívül bírjuk a fenntartó ígéretét. Dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke a beemelési ünnepségen is elmondta: az ügy kiemelt jelentőségére tekintettel a megyei önkormányzat biztosítani fogja a szükséges forrásokat.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!