Helyi közélet

2013.01.21. 08:00

Szakértői telefon: Tippek az influenzavírus elkerüléséhez dr. Rurik Imrétől

Debrecen - Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez.

Debrecen - Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Mint azt dr. Rurik Imre elmondta: a vírust cseppfertőzéssel lehet elkapni. A beteg egy méteres körzetben üríti ezt a kórokozót, tehát ne menjünk közel a beteghez, ne csókoljuk meg, s lehetőleg külön aludjunk tőle, ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk. Hangsúlyozta: ha az influenza időszakában felsőlégúti tünete van a betegnek, azonban nincs láza, nem kell elmenni a háziorvoshoz, mert a várakozók is veszélyt jelenthetnek: akár pont az orvosi rendelőben kaphatja el az influenzát.

Előre „megjósolható” az intenzitása

Honnan tudható, hogy milyen influenzajárványra számíthatunk, illetve van-e köze a népvándorlásnak a járványok terjedéséhez? – tette fel kérdéseit elektronikus módon egyik olvasónk.

Évről évre legtöbbször csak egy kis antigén mutáció következik be, így nagy változások nincsenek az influenza vírustörzseiben. Érdekes információs forrás, hogy amikor hazánkban nyár van, Ausztráliában tél, így mielőtt nálunk jelentkezne, megállapíthatjuk, van-e valami új vírustörzs, ami addig nem fordult elő. Ha igen, felkészülhetünk rá oly módon, hogy az oltóanyagba beépítjük. De több szempontból is hasznosak az ausztráliai információk. A 2009-2010-es influenzajárvány idején, például számos adatot megtudtunk, mellyel előre felkészülhettünk mi is: elsősorban az háziorvosi rendszert vették igénybe, a megbetegedések lefolyása enyhe volt, így nem gyengítette annyira a fekvőbeteg-ellátó rendszert, illetve a vírusok izolálásánál kiderült, hogy megjelent a H1N1 – közölte dr. Orosi Piroska.

Nem betegít meg

Hazánkban a mostani influenzaszezonra 3 komponensű úgynevezett trivalens vakcina kapható, amiben a jelenleg cirkuláló törzsek vannak jelen. Az oltóanyagoknál elérhető a higanymentes készítmény, illetve egy mikrotűvel ellátott is, amit elsősorban időseknek fejlesztettek ki. Ennek köszönhetően a szúrás nem fáj, mivel a tűvel nem az izomba, hanem a bőr alatti felületbe juttatható az oltóanyag. A vakcina inaktivált kórokozókat tartalmaz, éppen ezért, a készítménytől biztosan nem lehet megbetegedni. Természetesen az oltóanyagra lehet valaki allergiás, de ez ritka esetekben fordul elő. Ha valakinek más oltásokkal kapcsolatban volt már túlérzékenysége, akkor feltételezhető, hogy az influenza elleni oltásra is allergiás – mondta az epidemiológus.

Migráció

A járványügyi helyzetet 3 dolog határozza meg: az új kórokozó megjelenése, a régi kórokozó megváltozott patogenitási tulajdonsága, vagyis a megváltozott megbetegítési tényezője és a harmadik dolog a migráció. Tehát a népvándorlás valóban hozzájárulhat a járványok kialakulásához.

A DEOEC-en a 2009/2010-es járvány elején egy kislány, az arab nagymamájánál töltött nyaraláson kapta el a betegséget, s hozta haza – fogalmazott a szakember.

 

HBN–TZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában