a magyar nyelv napja

2019.11.14. 20:27

Létezésünk alapeleme a nyelv

A magyar nyelv napját ünnepelték szerdán a debreceni Vojtina Bábszínházban is.

Fotó: Kiss Annamarie

– Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fantasztikus és csodálatos a mi magyar nyelvünk. Mennyi árnyaltsággal tudjuk kifejezni a gondolatainkat, érzéseinket – mondta el a Naplónak Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója.

Fotó: Kiss Annamarie

Országszerte ünnepelhettük együtt anyanyelvünket szerdán, hiszen az Ország­gyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjának. Idén Weöres Sándor halálának 30. évfordulója köré építették a tematikát. A Vojtina Bábszínházban több diák emlékezhetett meg együtt játékos feladatokkal nyelvünkre, ismerhette meg Weöres munkásságát Vranyecz Artúr és Varga Nikolett előadóművészekkel, valamint Reschofsky Györgynek, a bábszínház munkatársának a segítségével. Az ünnepség végén közösen mondták el kicsik és nagyok a költő Tíz lépcső című versét.

Verssel, énekkel és slam poetry előadással is színesítették a magyar nyelv napjának programját a Vojtina Bábszínházban szerdán. Az egész napos eseménysorozatot a város támogatásával a Debreceni Művelődési Központ szervezte. – Nekünk, előadóművészeknek a játék az egyik legfontosabb lételemünk, és a költészet maga is egy csodálatos játék – mondta el megnyitóbeszédében Asbóth Anikó, majd közös feladatra kérte meg a jelenlévő diákokat: mindenkinek egyszerre kellett kimondania legkedvesebb magyar szavát.

Fotó: Kiss Annamarie

A könnyed vetélkedőkön Weöres költészetét igyekeztek közelebb hozni a diákokhoz, különböző előadási formákkal.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában