Videó: Kapát, locsolókannát ragadtak a debreceni egyetemisták

Videó: Kapát, locsolókannát ragadtak a debreceni egyetemisták
© Fotó: Hajdú Orsolya
Debrecen – Kibújtak az első palánták a Debreceni Egyetem Közösségi Kertjében. A tavaszi szemeszterben több mint 100 egyetemi hallgató termeszti növényeit a Böszörményi úti campuson található kertben.

Szépen növekednek a zöldségek, gyógy-és fűszernövények a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága által életre hívott Közösségi Kertben. A kert nemcsak a szakmát tanuló hallgatóknak, de egyre több hobbikertésznek is kiváló lehetőséget biztosít, sőt külföldi diákok is bekapcsolódtak a programba.

Fotó: Hajdú Orsolya Fotó: Hajdú Orsolya ©

A hallgatók a tavaszi szemeszterben 800 m2-en 65 felosztott parcellában gondozzák a növényeiket hétről hétre. Az eszközök és a magok beszerzésében a Hallgatói Önkormányzat, valamint a szerszámok rendszeres karbantartásában, az öntözésben, a kártevők elleni védelemben és a szakmai mentorálásban a DEHÖK Környzetvédelmi Bizottsága segíti a fiatal gazdálkodókat. Rendszeresen végeznek igényfelmérést és közösségi programokat is szerveznek a szomszédos egyetemi Madárkertben, emellett a betakarításban és feldolgozásban is segítik egymást a hallgatók.

– Idén lett két éves a közösségi kert. Örülünk annak, hogy ekkora népszerűségnek örvend a kezdeményezés. Ebben a félévben pedig egyre több olyan hallgató kapcsolódott be a termelésbe, akik nem szakmájukba vágóan szeretnének foglalkozni a kertészkedéssel, hanem fontosnak tartják azt, hogy saját maguk által vegyszermentesen termesztett, egészséges élelmiszereket fogyasszanak – fogalmazott Szilágyi Eszter, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.

Fotó: Hajdú Orsolya Fotó: Hajdú Orsolya ©

A hallgatók nagy előnynek tartják a mentorálás mellett a szabadságot, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelően termeszthet, emellett a munkafolyamatok során egymás segítségére törekszenek, így a gazdálkodás mellett a közösségépítésre is nagy hangsúly kerül a Debreceni Egyetem Közösségi Kertjében.

Fotó: Hajdú Orsolya Fotó: Hajdú Orsolya ©

A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága ebben a félévben a gazdálkodó egyetemisták számára szakmai látogatást is tervez az egyetemi Hallaborba, ahol a természetes élelmiszer előállítási eljárást, az Aquapónia rendszerét ismerhetik meg a hallgatók. Aki kedvet kap és a szemeszter végétől egészen a téli betakarításig szeretne gazdálkodni, bátran keresheti a bizottság tagjait, hiszen korlátozott számban még vannak szabad parcellák a Közösségi Kertben.

– Debreceni Egyetem –