új válogatórendszer

2019.09.12. 13:21

Új dimenzió nyílt a debreceni hulladékgazdálkodásban

A „termel, gyárt, eldob” hármasa többé már nem tartható.

Fotó: Matey István

– A jövőben kénytelenek leszünk szakítani azzal a szemlélettel, hogy a hulladékot elföldeljük. A szelektív hulladékgyűjtésnek, e hulladékválogatónak alapvető célja, hogy azt a szemetet, amelynek újrahasznosítására lehetőségünk van – legyen szó akár papírról, üvegről, vagy termikus gyártási folyamatból származó hulladékról –, szétválogatva megfelelően hasznosítsuk, ezzel jelentősen csökkentve az új nyersanyagok felhasználását – mondta Papp László polgármester az AKSD Városgazdálkodási Kft. üzemében, a korszerűsített optikai válogatórendszerének átadásán csütörtökön.

Az új berendezés a szelektív hulladékok válogatását végzi, a mechanikai-optikai automatizált rendszer működése 90 százalékos hatékonysággal biztosítja a sárga zsákokban, sárga fedelű kukákban, és a szelektív szigeteken összegyűjtött hulladék osztályozását. A beruházást a cég részben beruházási hitel igénybevételével, részben saját forrásból valósította meg, teljes költségvetése 827 millió forint volt.

– A hulladékgazdálkodás korszerűsítését a magyar kormány kiemelten fontos feladatnak tekinti. A Magyarországon éves szinten keletkező települési hulladék mennyisége négymillió tonnát tesz ki, s ez a hulladék a körforgásos gazdaság megvalósítását célzó európai uniós szabályozás kulcsfontosságú pontja – emelte ki beszédében dr. Benkő Tamás jogi és koordinációs ügyekért, valamint közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, a körforgásos gazdaság megteremtése gazdasági átalakítást fog jelenteni a jövőben. Az átalakítás a fenntartható, a cirkuláris gazdaság irányba mutat, ahol a cél, hogy ne teremtsünk hulladékot, s amennyiben mégis, ezt ne szemétként kezeljük, hanem másodlagos nyersanyagként. Kifejtette, drasztikusan csökkenteni kell a települési hulladék mennyiségét, s növelni a háztartásokban keletkező papír, fém, üveg, műanyag hulladék hasznosítását.

A jövőbe mutat

Kardos Marianna, az AKSD Kft. ügyvezető igazgatója beszédében visszatekintett a cég több évtizedes múltjára, s megfogalmazta, a vállalat a környezetvédelem elkötelezettjeként mindig élen járt a hulladékgazdálkodás korszerűsítésében.

Virág László Tibor, az AKSD Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott, az elmúlt évtizedek lineáris gazdasági modelljének végpontja a depónia volt, a hulladék szeméttelepeken való elhelyezése volt, ám a cirkuláris modell termelés-fogyasztás-újrafelhasználás hármasa jelöli ki az utat a jövőben. 2035-re az Európai Unió irányelvei szerint depóniára a lakosság által termelt hulladék legfeljebb tíz százaléka kerülhet, s a vezérigazgató rámutatott, ennek teljesüléshez fontos állomás a válogatóüzem átadása.

A korszerűsített optikai válogatórendszer a hazai gyakorlatban jelenleg egyedülálló, a szelektív hulladékok válogatására még sehol nem áll rendelkezésre ilyen mértékben automatizált, egy rendszerbe szervezett kapacitás.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában