Videó: Robotok csaptak össze a debreceni Science No Fiction Tudományfesztiválon

Akt.:
Videó: Robotok csaptak össze a debreceni Science No Fiction Tudományfesztiválon
© Fotó: Égerházi Péter
Debrecen – A robotikában legjobb közép-európai csapatok mérték össze tudásukat a hétvégén.

A Kölcsey Központban, a kultúra és a művészet szentélyében ezen a hétvégén egészen más töltötte meg a teret, beköltözött a jövő, legalábbis különböző eszközök formájában. A kelet-európai regionális döntő után idén a közép-európai finálét is Debrecen rendezhette meg a FIRST LEGO League robotikai versenyben. Mint a főszervező National Instruments ügyvezetője, Ábrahám László elmondta, ezt az előző verseny rendkívül sikeres megrendezésével vívta ki a város.A hat ország 26 csapatának 3 feladatot kellett megoldaniuk. A leglátványosabb a robotjáték, amelyben az előre beprogramozott robottal egy akadálypályát kellett teljesíteniük. Egy másik feladatban ötperces előadást tartottak egy adott témában, idén ez a hulladékgazdálkodás volt.


Az eseményről az RTL Klub is tudósított:


Ugyancsak érdekes azt megmutatni, hogyan tudnak a csapat tagjai együtt dolgozni, ugyanis ez volt a harmadik feladat. Ábrahám László szerint ez nagyon fontos, mert ezt az iskolában nem tanítják, holott az életben is szükség van rá. Véleménye szerint arra is jók ezek a versenyek, hogy a gyerekek már kis korban is megmutassák a bennük rejlő kreativitást. Sokkal nagyobb sikerélményt ad nekik az alkotás öröme, mintha kap egy játékot. Aki ezt megszereti, felnőve kiváló kutató, mérnök, feltaláló lehet.

Szülőként ilyen gyerekekkel foglalkozik a szoftverfejlesztő Faragó Attila, a budapesti Homoktövis Általános Iskolából. Rajtuk kívül még egy másik fővárosi csapat jutott be a 700-ból a debreceni döntőbe. A Tövis csapat vezetője szerint az általa is segített 10- 11 éves diákok felnőve, akár marsjárót is programozhatnak, amennyiben kitartóan foglalkoznak a robotikával.

HBN-ÉP


A közép-európai verseny végeredménye

1. Cassapeia (Németország)
2. Mindfactory (Svájc)
3. SAPHARI (Németország).

Ezek a csapatok jogot szereztek hogy részt vehessenek április 27-30 között az amerikai St. Louis-ban megrendezendő világbajnokságon.

4. Attraktivundpreiswert (Németország)
5. Caro Aces (Németország)
6. Alternatív Közgazdasági Gimnázium „ReSAP” (Budapest)
7. Talentum SAP (Szlovákia)
8. Eli-minator-Gang (Németoszág).

Ez az öt csapat pedig az Európa-bajnokságra készülhet, melyet a spanyolországi Tenerife szigetén rendeznek meg május 4-7 között.

A budapesti Homoktövis Általános Iskola Tövis csapata – amely a mezőny legfiatalabb indulóiból állt – a zsűri különdíját kapta.

hirdetés