nem szabad félni

2019.12.21. 12:14

A karácsonyi magány ellen

Az ünnep az időseknek és az egyedülállóknak nagy lelki teher lehet.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

 

Fotó: Kondás Eszter

Karácsony előtt minden második reklám arról szól, hogy az ünnepeket szeretteink körében kell tölteni. De mi van akkor, ha nincs kivel megosztani az ünnepi bejglit? – Szingliként jó taktika lehet, ha szenteste, amikor mindenkinek első a családja vagy a párja, a hasonló cipőben járó ismerősökkel töltjük a napot. Ez ugyanúgy jó praktika lehet az időseknek is, ha messze élnek a gyerekek, rokonok, akkor keressenek olyanokat, akik szintén egyedül töltenék az ünnepeket – tanácsolja Kondás Eszter, a Megoldásközpont Önismeret rovatának tagja.

Szingliként a karácsony

Vannak olyanok, akik görcsösen nem akarnak egyedülállók lenni, a legoptimálisabb azonban az, ha valaki nem görcsöl rá a párkeresésre, de nem is zárkózik el az új lehetőségektől. Karácsonykor fókuszba kerülnek a szingli családtagok, ritkán látott rokonok bombázzák őket kérdésekkel arra vonatkozóan, miért vannak egyedül. – Hatásos fegyver lehet ezen szituációk leküzdésére a humor. Ha legközelebb betalál egy olyan mondat, hogy nem értem miért vagy egyedül, amikor olyan értelmes fiú/lány vagy, akkor nem szabad félni valami olyasmit válaszolni, hogy pont azért, mert nem találtam még hozzám hasonlóan értelmes párt. Ha mindenre van egy frappáns válasz, előbb-utóbb nem fognak piszkálni – javasolja Eszter.

Figyeljünk az idősekre!

A 21. században a technológia segítségével a több száz kilométeres távolságok is könnyűszerrel áthidalhatók.

– Nagyon sok idős messze él a családjától, fontos kiemelni, hogy nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem minősége számít. Sokkal minőségibb lehet az is, ha mondjuk Skype-on beszélnek egy órát a családdal, mintha ott ülne a család, és mindenki nyomkodná a telefonját – hangsúlyozta Eszter. Városban több lehetőséget kínálnak a szépkorúaknak, hiszen vannak idősklubok, kifejezetten időseknek szervezett programok. Kisvárosokban, falun karácsony körül talán legjobban a vallás adja ezt meg, templomban egy közösségi élményt kaphatnak. – Az egyedüllét nem jelent feltétlenül magányt, de fontos, hogy odafigyeljünk az idősekre, mert ha a magány hosszú távon fennáll, akkor depressziót vagy szorongást is kiválthat – hangsúlyozta Eszter.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában