Helyi közélet

2008.09.12. 17:17

Csempészek az utolsó szó jogán

<p>Debrecen – Jövő pénteken folytatódik a Debreceni Ítélőtáblán az a büntetőeljárás, mely keretében 61, zömmel borsodi személyt – köztük 29 pénzügyőrt, tehersofőröket, árufuvarozási cégvezetőt, fuvarszervezőt – vádolnak évekkel ezelőtti cukorcsempészettel.</p>

Pénteken a terheltek egy része, az utolsó szó jogán, felmentése, büntetésének enyhítése, előzetes mentesítése érdekében beszélt a táblabíróság Balla Lajos vezette büntetőtanácsa előtt. A vádlottak egyike – egy mellékszereplő – visszavonta fellebbezését, és inkább elfogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság rá kiszabott elsőfokú büntetését.


A vád szerint a tornyosnémeti határátkelőn szolgáló pénzügyőrök nemzetközi közúti árufuvarozói engedéllyel nem rendelkező járművek határátlépését intézték illegálisan. A részben titkosszolgálati eszközökkel – például telefon-lehallgatással – folytatott nyomozás során 2001. novembere és 2003. szeptembere között elkövetett bűncselekményeket sikerült felderíteni. Így előfordult, hogy a Szlovákiából Magyarországra szállított cukor tényleges tömegénél jóval kevesebbet tüntettek fel a papírokon, illetve bizonyos járművek vámkezelését soron kívül végezték. Szlovák pénzügyőrök megvesztegetésével például azt is elintézték, hogy 69 tonna import cukor okmányain ne szerepeljen súly, az okmányok szabálytalan kitöltését pedig ne kifogásolják.

 

Máskor egy szlovák cég esetében eltekintettek a belföldi útvonalengedély határátlépéskor történő érvényesítésétől, így nem kellett gépjárműadót fizetni.

 

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában