Nagyvilág

2007.12.20. 12:09

Katasztrófák 2007-ben

<p>Júniustól szeptemberig pusztítottak áradások Dél-Ázsiában. Több mint 3200-an haltak meg, mintegy 25 millióan pedig földönfutóvá váltak.</p>

Becslések szerint legalább 1 milliárd dolláros kár érte a térséget. Novemberben több mint 3300 ember vesztette életét a Bangladesre lecsapó ciklonban. Több százezren maradtak otthon nélkül a trópusi vihar után.

A segélyek szétosztását valamint a mentési munkálatokat nehezítette, hogy a megáradt folyók sok utat elmostak, illetve, hogy a kidőlt fák miatt csak nehezen és késve érkeztek az alakulatok az elzárt területekre.Augusztusban a Mexikóra lecsapó Dean hurrikánban mintegy 30-an vesztették életüket.

A trópusi vihar előtte a Karibi térségben pusztított. Szeptember elején a Felix hurrikán érkezett meg. Nicaraguában és Hondurasban legalább 100-an haltak meg. Októberben a Noel miatt áradások és földcsuszamlások voltak a Karibi térségben. 122-en haltak meg.

Augusztusban erős földrengés rázta meg Perut. 540-en vesztették életüket, legalább 1000-en sérültek meg a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földmozgásokban. Csaknem 180 ezer ember maradt fedél nélkül a dél-amerikai államban. Pisco kikötőváros 85 százaléka semmisült meg a földrengésben.

Augusztusban 172 bányász vesztette életét Kelet-Kínában egy bányaomlásban. A szerencsétlenséget az okozta, hogy a heves esőzések miatt egy folyó kilépett medréből, és elöntötte a közeli bánya járatait. Márciusban Szibériában 110 bányász halt meg egy gázrobbanásban. Novemberben Ukrajnában ért szerencsétlenség bányamunkásokat. Legalább százan haltak meg. December elején ismét Kínában volt bányarobbanás. A szerencsétlenségben több mint százan haltak meg.

Júliusban szokatlan hőhullám söpört végig Európán. Csak Magyarországon 500-an vesztették életűket a hőség miatt. Dél-Olaszországban egy erdőtűz miatt ketten élve égtek meg autójukban. A hőség Romániában, Görögországban, Bulgáriában és Horvátországban is több áldozatot követelt.

A szokatlanul meleg és száraz augusztus miatt 12 napon át lángoltak az erdők Görögországban, a Peloponézoszi félszigeten. 67-en vesztették életüket a tűzben, 800 ház megsemmisült, további ötszáz pedig megsérült. 200 hektár erdő semmisült meg, köztük több olajfaliget is, amelyek rendkívül fontosak a helyi gazdaság számára. Októberben Kaliforniában pusztítottak a lángok. Az egy hétig pusztító tűzben legalább heten meghaltak, 2000 otthon megsemmisült, és mintegy 200 ezer hektár erdő égett le. November elején ismét fölcsaptak a lángok. A tüzet néhány nap alatt eloltották.

Január elsején egy indonéz légitársaság gépe zuhant a tengerbe 102 utassal a fedélzetén. Júliusban egy brazil gép csapódott Sao Paolo egyik sűrűn lakott negyedébe. Összesen 199-en haltak meg a szerencsétlenségben. Szeptemberben egy thaiföldi fapados repülő zuhant le Phuket szigetén. A 130 utasból 90-en nem élték túl a katasztrófát.

Novemberben 64 afrikai bevándorló fulladt a tengerbe az adeni öbölben. A szerencsétlenség nem sokkal azután történt, hogy a hajó kifutott a szomáliai kikötőből. Júliusban 50 afrikai migráns vesztette életét, amikor csónakjuk fölborult a viharos Atlanti-óceánon. Ők a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre szerettek volna eljutni.

Egy olasz szervezet szerint csak 2007-ben 1000-en vesztették életüket a tengereken, amikor megpróbáltak bejutni az Európai Unióba.

Kapcsolódó anyagok:

  • Környezeti katasztrófa fenyeget?
  • Repülőgép-katasztrófa Malawiban - 9 halott
  • A világ a klímaváltozási katasztrófa szélén
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!