A gyógymasszőr válaszol

2020.02.01. 12:34

Enyhíti a testi fájdalmakat és megnyugtatja a lelket

Komoly mozgásszervi probléma esetén, gerincfájdalmak miatt is érdemes felkeresni egy gyógymasszőrt.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– A test felületén kézzel végzett rendszeres, módszeresen adagolt erejű kézi fogások sorozata, melyet terápiás céllal végzünk. Mechanikai ingerek, melyek a testet érik, közvetett és közvetlen úton befolyásolva a szervek, illetve szövetek állapotát, mely a szervezetben válaszreakciót vált ki, s fizikális gyógyhatást eredményez – mondta el a gyógymasszázs pontos fogalmát Varga-Kasza Mónika gyógymasszőr, s hangsúlyozta, a kezelések kortól teljesen függetlenek. – A keringésünknek a javítása, a szövetek anyagcsere fokozása, az izomtónus normalizálása, a szervezetek általános állapotának a javítása mellett a közérzetet is nagyban javítja, mindemellett megnyugtatja az ember lelkét.

„Egy jó masszázs után felfrissültnek és energikusabbnak érzi magát a vendég, sőt a pozitív energiákkal átitatott masszázs a napunkra vagy akár a hetünkre is kihatással lehet.”

A kezelés menete

Amikor megérkezik a vendég, először is tájékozódik, mi a probléma, alaposan kifaggatja az esetleges előzményekről, megkérdezi milyen az életvitele, a munkája, s mennyire van kitéve a stresszes életmódnak, valamint iszik-e elég folyadékot. – Ezek nagyban befolyásolják az izmok feszültségi állapotát, mivel a monoton munkavégzéstől, akár kényszertartás is kialakulhat, melyen a masszázs nagyon sokat javíthat, s enyhíteni tud a problémán – hangsúlyozta Mónika, akivel a gyógymasszázs felosztásáról, fajtáiról is ejtettünk pár szót. – A svéd- és a szegmentmasszázs, a kötőszöveti, valamint a csonthártyakezelés is a gyógymasszázsokhoz tartozik. Továbbá van még sportmasszázs, melyet szigorúan sportolóknál végzünk, hangsúlyosan gyúró fogásokkal, s ez történhet bemelegítés vagy teljesítményfokozás céljából. A frissítő masszázs is ide tartozik, ez már egy kellemesebb formája a masszázsnak, melynek a célja a kellemesebb közérzet, a keringés fokozása – tudtuk meg.

A masszázs kedvező hatásai

– A masszázs vérbőséget okoz, amely javítja a szövetek oxigén- és tápanyagellátását, valamint a káros anyagcseretermékek elszállítását. A bőrön elősegíti az elhalt hámsejtek eltávolítását, leválását, illetve fokozza a bőr rugalmasságát, továbbá a faggyú- és verejtékmirigyek elválasztását. Javítja a bőr alatti kötőszövet rugalmasságát, s regeneráció­ját, valamint a lerakodó sérülések, gyulladások anyagcseretermékek felszívódását – sorolta a masszás kedvező hatásait Mónika, hozzátette, megszünteti a szövetben a feszüléseket, letapadásokat és hegesedéseket is. – Az izomszövetben javítja a keringést és az oxigénellátást, befolyásolja az izomtónust, növeli a rugalmasságot, teljesítőképességet. Felgyorsítja a salakanyagok, például a tejsav kiürülését, elősegíti az izomregenerációt, s az ízületekre ható izmok kezelésével oldó hatást érünk el, mely fokozza a vénás-, a nyirok- és az artériás keringést, valamint a szívösszehúzódások számát – vallja a gyógymasszőr.

Népbetegség (?)

A masszázs gyakoriságát mindenki maga dönti el, de általában egy masszőr tanácsolja, hogy ha valami fájdalmas terület van, ami rendszeres kezelést igényel, akkor hetente célszerű elmenni kimasszíroztatni. Hogyha pedig orvosi utasításra kell járnunk masszázsra, akkor azt szigorúan be kell tartani.

„A tested úgyis jelzi, hogyha igényli az újabb kezelést. Nekem figyelni kell, hogy milyen a fájdalomtűrő képessége az illetőnek, mindenkit a saját határain belül érdemes kezelni, nem szabad erős fájdalmat okozni”

– mondta el Mónika, aki kiemelte a mozgáshiány és a beszűkült munkavégzés a stresszel kombinálva nagyon rossz hatással van az emberekre. – Nagyon sok nyaki és vállterületi problémákkal, derékfájdalmakkal küzdő vendégem van. Sajnos azt kell mondjam, hogy a folyamatos telefonnyomkodás – mivel lefele nézünk – súlyos panaszokat eredményez. Nagyon sokan végeznek ülő munkát, s nem tesznek semmit az egészségükért, pedig napi tíz perc nyújtást kellene mindennap csinálni, melyben kis fej-, nyak- és vállátmozgatást kellene végezni, valamint csípőmobilizációt.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában