Helyi közélet

2015.06.13. 10:19

Az újszentmargitai gyerekek taroltak a vidi versenyen

Hajdúböszörmény–Hajdúvid - Játékos formában szeretnék népszerűsíteni a környezettudatosságot.

Hajdúböszörmény–Hajdúvid - Játékos formában szeretnék népszerűsíteni a környezettudatosságot.

A településrész művelődési központja adott otthont annak a versenynek, amelyen az ez év tavaszán a Zöld Kör és a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. (HHG) által, az Észak-Hajdúság tucatnál több településén meghirdetett hulladékgazdálkodási verseny legjobbjai mérhették össze tudásukat június 10-én.

Cél a megelőzés

A „Válogatós vagyok!” címre keresztelt, több fordulós, több korosztályban meghirdetett tudáspróba térségi döntőjébe minden helységből a májusban lezajlott települési döntők legjobb csapatai kaptak meghívást.

A vetélkedővel a kezdeményezők célja az volt, hogy játékos formában népszerűsítsék a megelőzést, az újrahasználaton és újrahasznosításon alapuló hulladékgazdálkodást a fiatalok körében. Külön hangsúlyozták a tavaly útjára indított, házhoz menő szelektív gyűjtéshez kapcsolódó fenntartható viselkedésminták kialakításának elősegítését. A keletkező hulladékok minimalizálásában fontos a lakosság környezettudatos attitűdjeinek magas foka, amelynek elérésében a gyermekek különös jelentőséggel bírnak – így a szervezők.

A vidi döntő alkalmával a 3-4 fős diákcsapatok három állomás érintésével gyűjthettek pontokat, amelynek első állomása az ökológiai lábnyom számítás kapcsán tartalmazott feladatot, majd ezt a „Szelektivity” hulladékos játékból kiragadott néhány találós kérdés követte. Az utolsó állomás – ahová midibusszal látogattak el a csoportok – a közeli hulladékkezelő telepén volt, ahol teleplátogatást követően Sánta Krisztián telepvezető számolgatást is igénylő kérdéseire kellett válaszolniuk a diákoknak.



Természetesen itt nem a depóniára kerülő vegyes szeméthez kötődő kérdések, hanem a válogató csarnokban hegyekben álló újrahasznosítható hulladékféleségekről, mint másodnyersanyagokkal kapcsolatban hangoztak el a kérdések. Azoknak a résztvevőknek, akik éppen nem fértek hozzá egyik állomáshoz sem, a szervezők bemutató madárgyűrűzést tartottak, illetve megtekinthették az Ökopack cég Hulladékból termék című kiállítását a kultúrház nagytermében, illetve parkjában. A döntő utolsó mozzanataként Oláh Eszter, a Zöld Kör környezeti nevelője a zsűri elnökeként ismertette a „kukatorna” eredményeit. Nagy meglepetésre mindkét felsős korosztályban az újszentmargitai Hunyadi János Általános Iskola növendékei lettek a legjobbak, igaz a 7–8. osztályos korosztályban megosztva az I. helyet a hajdúnánási Zöld manók csapattal.

A dobogós csapatok tagjai a következő hetekben különböző kiscsoportos ökotúrákon vehetnek részt, valamint a HHG felajánlásából minden döntős csapattag és felkészítő nevelő egynapos kiránduláson vehet részt, amelynek során a poroszlói Ökocentrumot látogathatják meg a környezetvédelem ügye iránt elkötelezett diákok és tanárok.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában