Videó: Hatalmas lángok emésztették a brazil Nemzeti Múzeum kincseit

Videó: Hatalmas lángok emésztették a brazil Nemzeti Múzeum kincseit
© Fotó: Daily Mail / Reuters
Rio de Janeiro – Tűzvész pusztította vasárnap este a Rióban található Nemzeti Múzeum mintegy kétszáz éves épületét, amely közel húsz millió történelmi kincsnek ad otthont.

Annyi bizonyos, hogy tűzoltók tucatjai küzdöttek az épületben található, felbecsülhetetlen eszmei értékű kincsek kimentéséért, ám a katasztrófa okáról és körülményeiről egyelőre nincs hivatalos álláspont. A hatóságok ezidáig sem a tűz keletkezési okáról, sem a veszteség mértékéről nem adtak tájékoztatást, bár a helyszínen készült fotók és televíziós felvétel alapján igen komoly lehet a kár. Brazília elnöke, Michel Temer azt nyilatkozta, a tűz okozta pusztítást egyelőre képtelenség pontosan felmérni.

A múzeum értékei között Brazíliában feltárt fosszíliák, ókori egyiptomi, görög és római tárgyak is találhatók. A Daily Mail cikke szerint a tűz nagyjából este fél nyolc körül keletkezhetett, és csak jóval később, éjfél körül vált kontrollálhatóvá. A katasztrófavédelem szóvivője, Roberto Robadey elmondása szerint az oltásban mintegy nyolcvan tűzoltó vett részt, bár a mentési munkálatok korántsem kezdődtek zökkenőmentesen, hiszen a múzeum közelében található két tűzcsap egyike sem működött, emiatt sok időt vesztettek. Ugyanakkor hozzátette, számos kiállítási tárgyat sikerült kimenteniük a múzeumi dolgozók segítségével, akiket természetesen még időben evakuáltak a helyszínről.

rio2_Fotó: Daily Mail / Reuters

A történelmi épületet 1818-ban húzták fel, és egy időben a portugál királyi család rezidenciájaként is működött.Sporthírek