Videó: emberi gesztusokra képes a robot

Jangjang, a robot
Jangjang, a robot - © Fotó: Kütyü.hu
Pekingben mutatkozott be Jangjang, amely Kína első, emberi gesztusokra képes robotja.

Kínában leleplezték az első humanoid robotot, mely emberi gesztusokra is képes. A globális mobilinternet témakörében rendezett egyhetes konferencián és kiállításon talán a legnépszerűbb az a hosszú hajú, szemüveges nő, aki mosolyogva, időnként pislogva, „beszéde” közben ajkait mozgatva bűvölte el közönségét. A dobogón mellette állt az a nő, a robot fejlesztői csoportjának egyike, akiről Jangjangot megmintázták. Az „ikrek” kezet fogtak és meg is ölelték egymást. Jangjangot távirányítással működtetik, a szenzorok egy másik emberen vannak, aki a háttérből mindent figyelve például fejmozgásával idézi elő a bábu fejének azonos mozgását.

Az emberi bőrt idézi

Szung Jang elmondta, hogy hasonmását egy különleges szilikagélből alkották, amely látványában és tapintásában az emberi bőrt idézi. Jangjang a negyedik robot, amelyet a sanghaji Shanghai Shenqing Industry (SSI) gyártott és az eddigiek közül ő tudja a legtöbbet. Leginkább az arca kifejező. Szung szerint gépi másával dolgozni különleges élményt jelent a számára, a helyzet arra inspirálja, hogy azt mindig tökéletesítsék.Forrás: Youtube


A fejlesztők úgy vélik, a technológia segítségével olyan robotok fejleszthetők, amelyek például eladók mellett teljesíthetnek szolgálatot, vagy hírességek mását is szívesen gyártanák. Elképzelhető, hogy egy professzor helyett előadását is megtartja a bábu, bár kérdések megválaszolására nem lesz képes.

Popsztárok helyett

A középkorú robotnő előállítóit, a sanghaji fejlesztőket egy japán professzor, Isiguro Hirosi segítette, aki immár több mint 20 éves gyakorlatot szerzett a robottechnika világában. Isiguro azt nyilatkozta: eljöhet az idő, amikor effajta robotok helyettesítik a popsztárokat és a hollywoodi színészeket.

– Kütyü.hu –
hirdetés