Videó: Csatatérré változtak Nápoly utcái kormányellenes tüntetők és rendőrök összecsapása miatt

Videó: Csatatérré változtak Nápoly utcái kormányellenes tüntetők és rendőrök összecsapása miatt
Róma – Több ezren vonultak végig Nápoly utcáin a városba látogató Matteo Renzi olasz miniszterelnök és kormánya politikája ellen tüntetve szerdán, kövekkel, petárdákkal és papírbombákkal támadva rá a városközpontot lezáró rendőrkordonra.

Több tüntető és rendőr is megsebesült, amikor a nápolyi rakparton vonuló tömeg egyes csoportjai megpróbálták áttörni a miniszterelnöki látogatás helyszíneit védő biztonsági gyűrűt. Az arcukat eltakaró tüntetők minden, a kezük ügyébe kerülő tárggyal megdobálták a rendőröket. A hatóságok gumibottal, könnygázzal és vízágyúval oszlatták szét a tömeget. Az utcai harcok elől az arra járó autósok és turistabuszok sem tudtak elmenekülni, de az ijedségen túl nem esett bántódásuk.

A Nápoly szabad! és Renzi Pinokkió! jelszavakkal felvonuló tüntetők – többségében baloldali ifjúsági csoportok tagjai – Matteo Renzi miniszterelnök nápolyi látogatása, valamint kormánya politikája ellen tiltakoztak. A menethez a nápolyi önkormányzat két tanácsosa is csatlakozott.Matteo Renzi késő délután érkezik Nápolyba, ahol a prefektúrán és az Il Mattino helyi napilap szerkesztőségében bemutatja a város peremén levő Bagnoli ipari körzetének újjáépítési terveit. A miniszterelnök látogatásán nem vesz részt Luigi De Magistris nápolyi polgármester, volt ügyész, aki 2011-től függetlenként vezeti a majdnem egymilliós dél-olaszországi várost.

Luigi De Magistris úgy nyilatkozott, Nápoly sorsáról a nápolyiaknak kell dönteniük, nem a római kormánynak. Hozzátette, hogy Matteo Renzi “önmutogatásból” megy Nápolyba a június elején esedékes helyhatósági választások közeledtével, amelyeken a Renzi vezette Demokrata Párt (PD) Valeria Valentét jelöli a távozó polgármesterrel szemben.

– MTI –