Magyarország

2018.11.18. 11:35

Már csak minősített kazánt szerelhetnek fel

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Országosan 90 ezer társasházban kellene felülvizsgálni a gyűjtőkéményt.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Országosan 90 ezer társasházban kellene felülvizsgálni a gyűjtőkéményt.

Idén ősszel a szokásosnál is több munkával számolhatnak a gázszerelők. 2018. szeptember 16-án lépett életbe ugyanis az a rendelet, amely szerint már a társasházi lakások tulajdonosai is csak ErP minősítéssel ellátott kazánt és vízmelegítőt szerelhetnek fel (ez a minősítés az alacsonyabb energiafogyasztásra és káros­anyag-kibocsátásra utal).

Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házak és lakások már 2016. július 1-től kötelesek megfelelni ennek a rendelkezésnek, a társasházi lakások viszont mostanáig kaptak haladékot. A csere továbbra is azoknak kerül kevesebbe, akiknél már ki van építve a központi fűtési rendszer, és csupán a kazánt kell lecserélni.

Költséghatékony

Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungária Kft. vevőszolgálati vezetője szerint az új szabályozás azoknál a fogyasztóknál jelenthet komoly gondot, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen keresztül történik.

Országosan jelenleg 90 ezer olyan kéményt tartanak számon, ahol nyílt égésterű, hagyományos gázkazán van használatban. Ezeket mostantól kizárólag alacsony nitrogén-oxid-kibocsátású készülékre lehet cserélni, ami jóval költséghatékonyabb és biztonságosabb is egyben. Tehát csak a legmodernebb, uniós szabványoknak megfelelő kazánokat találjuk meg a hazai piacon.

HBN


Fűtés: létezik élet a radiátorokon túl is

Hámori Erika, a Praktiker kategóriamenedzsere elmondja, milyen érvek szólnak egy-egy fűtési módszer mellett. Új szelek fújnak nem csak a kertben, hanem a fűtési trendekben is. A klímaváltozással felébredt bennünk a vágy, hogy könnyítsünk szennyezett bolygónk terhein, és kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használjunk. Ezért egyre többen részben vagy egészben visszatérnek a fatüzeléshez, vagy teljesen új utak felé nyitnak. Ha szeretjük a romantikus megoldásokat, érdemes beruházni egy kandallóra, amennyiben otthonunk kialakítása lehetővé teszi a beépítést. Aki nem kertes házban lakik, annak sem kell lemondani erről az élményről. Léteznek elektromos készülékek, melyeket kifejezetten kis alapterületű vagy kémény nélküli lakásokhoz fejlesztettek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!