Videó: A Tokaji nyerte a Nébih pezsgőtesztjét

Akt.:
Videó: A Tokaji nyerte a Nébih pezsgőtesztjét
© Illusztráció: Getty Images
Budapest – A 30 vizsgált pezsgőből 17 esetében jelölési hiányosságokat találtak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb terméktesztjén pezsgőket vizsgált. Összesen 30 terméket, fele-fele arányban külföldi és magyar minőségi száraz, 0,75 literes kiszerelésű pezsgőket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint.

A hivatal sajtóközleményében azt írja, vizsgálták a sűrűséget, tényleges- és összes alkoholtartalmat, hamu- és cukortartalmat, valamint ólom-, réz- és vastartalmat, ochratoxin és növényvédőszer-maradéktartalmat is mértek. A pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek az előírásoknak.

A címke jelölését is ellenőrizték. E téren akadtak azért pontatlanságok, hiszen a vizsgált 30 ital közül 17 estben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát. A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítette a hatóság.

A kedveltségi teszt során külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták.A laikusok és szakemberek rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését. Második helyezett lett a Törley Casino Sec és a spanyol Freixenet Cordon Negro Brut-Cava. Harmadikként zárt a hazai gyártású Kreinbacher Prestige Brut és az Olaszországból származó Bortolomiol Prosecco Miól Brut Treviso – DOC – közölte a Nébih.

HBN


Nébih: a hazai polcokon található minőségi pezsgők megfelelnek az előírásoknak
Budapest – Megfeleltek az előírásoknak a magyarországi üzletek polcain található minőségi pezsgők, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgált – erősítette meg Barátossy Gábor, a Nébih borászati, alkoholos termékek igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán kedd délután.