Magyarország

2008.03.06. 06:12

Az ördög nem alszik

<p>Hét éve nagy pácban voltunk. Különösen a Beregben élők érezhették úgy, mintha itt lenne a világ vége, hiszen Tarpánál 2001. március 6-án délután fél kettőkor átszakadt a gát...<br /><strong>Györke László<strong></strong></strong></p>

Néhány nap alatt 140 millió köbméter víz zúdult a beregi falvakra.
Bár a helyreállítás, újjáépítés példás gyorsasággal – lényegében az év végére – befejeződött, Bereg sérüléseit azóta sem tudta igazán kiheverni. Az özönvíz után sokan döntöttek: elköltöznek, s a szép kis falvak egyre fogynak.

Pedig az árvíz óta sok minden történt: Vásárosnamény fölött végig a Tisza mentén magas, erős gátak épültek. Igaz, Bereg fővárosa alatt egy öt kilométeres szakasz kivételével a régi, százéves töltéseknek kell majd állni a „gátat”. Mert hogy árvizek lesznek, az nem kétséges, csak azt nem tudjuk mikor és mekkora.

Hisz most, egy ilyen száraz tél után sem lehetünk nyugodtak: elég egy néhány napos kiadós eső a hegyekben, s a Tisza vize máris 5-7 méterrel magasabb.

És ha tovább is bőséges lesz az „égi áldás”, ugyancsak próbára teszi a védelmi képességet. Ezért is szorgalmazzák a szakemberek árapasztó tározók építését a Tisza felső szakaszán és bővizű mellékfolyója, a Borzsa vízgyűjtője mentén.

Kapcsolódó cikkek:

Árhullámok vonulnak le a Tiszán
Kárpátalján átlagosan 85 mm csapadék volt, sőt, helyenként a 150 mm-t is meghaladta. A legnagyobb mértékű áradás a Tiszán következett be, amely helyenként a 6-7 métert is elérte.

Árvíz- és természetvédelem a Túr mentén
A projekt konkrét célja a Túr térségében az árvízvédelmi létesítmények kivitelezéséhez szükséges vízjogi létesítési engedélyezési tervek elkészítése, a környezetvédelmi hatásvizsgálatok elvégzése,

Zajlik, de nem árad a Tisza
Zajlott a jég a Tiszán, egyre nagyobb és egyre több jégtáblák úsztak a folyón a 2007-es év utolsó napjaiban. Jégvédelmi készültséget azonban nem kellett elrendelni.

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!