Nagyvilág

2013.01.28. 08:40

232 halálos áldozata van a brazíliai diszkótűznek

Körülbelül 2000 ember szórakozott abban a diszkóban, melyben tűz ütött ki vasárnap hajnalban. A biztonsági őrök nem tudták mi történik és nem engedték ki az embereket.

Körülbelül 2000 ember szórakozott abban a diszkóban, melyben tűz ütött ki vasárnap hajnalban. A biztonsági őrök nem tudták mi történik és nem engedték ki az embereket. Egy szemtanú szerint amikor észlelték a tüzet, mindenki pánikszerűen próbálta elhagyni az épületet. A kint álló biztonsági őrök azonban nem értették, hogy miért indult meg a tömeg és próbálták őket visszatartani. Állítólag azért, mert sokan nem tudták igazolni, hogy kifizették a számlájukat. Sokan kiabáltak, hogy "tűz van", mégis 232 ember sajnos nem tudott kijutni onnan. A legtöbb áldozat megfulladt a füstben.

A tűz pontos okát még nem közölték a hatóságok, azonban úgy vélik a fellépő együttes koncertje alatt kilőtt tűzijáték okozhatta azt. A klub teteje hangszigetelővel volt borítva, ez kaphatott lángra egy pirotechnikai hiba miatt.

A rendőrség szerint a szórakozóhely illegálisan működött, a tűzoltó készülékek nem működtek és sokan összekeverték a vészkijárat jelét a mosdóéval. Ezt abból állapították meg, hogy 50 áldozatot itt találtak meg.

Murilo de Toledo Tiecher, egy 26 éves orvostanhallgató így emlékszik a történtekre: " A emberek sikoltoztak, hogy tűz van, de a kidobók nem foglalkoztak vele és bezárták a kijáratot. Öt-hat embernek sikerült kitörnie az egyiket és ez volt az egyetlen menekülési lehetőség. Az első emberek, akik kijutottak, próbálták kihúzni a többieket. Kezek és lábak tűntek elő a nagy füstfátyolból. Én egy lányt a hajánál fogva menekítettem ki. Teljes káosz volt."

Egy másik szemtanú szerint, amikor a kidobók is ráeszméltek, hogy mekkora a baj, akkor már ők is segítettek a mentésben.

A rendőrség hivatalos közleménye szerint a 232 áldozatból 120 férfi és 112 nő volt, főleg 16 és 20 év közöttiek. További 116 ember megsérült, őket életveszélyes állapotban szállították kórházba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!