Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.01.01. 09:19

Meghívás a Kikötő-fesztiválra

<p>Bár Nyíregyháza nehezen mondható kikötővárosnak, hiszen még a Tisza is jópár kilométerre arrébb van, azonban a japánok számára Nyíregyháza szellemi kikötő, így ott lehet a cantemus kórus a nagyszabású fesztiválon.</p>

– Minden várakozásunkat felülmúlta a 2007-es esztendő. Meg is vagyunk ijedve, mi lesz 2008-ban – summázta tömören az idei évet Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Cantemus Kórusintézmény igazgatója, amikor arról kérdeztem, milyen évet zártak az énekkarok.

Természetesen aztán bővebben is kifejtette, miért is volt különleges az idei év. – A kórusintézmény kórusai közül három – a Cantemus gyermekkórus, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar –, nagyon sok koncertet adott Nyíregyházán, a megyében, az országban és külföldön egyaránt. A teljesség igénye nélkül hadd említsem meg a külföldi utakat: az együtteseink voltak Spanyolországban, Angliában, Olaszországban, Dél-Koreában, Japánban, Csehországban, Németországban, Szlovákiában. A külföldi rendezvények egyrészt fesztiválok, másrészt versenyek voltak.

Nagy örömőnkre a Cantemus Vegyeskar rövid idő alatt ért fel a csúcsra, hiszen augusztusban Arezzoban a Európai Nagydíjért énekelhetett. A Pro Musica Leánykar pedig begyűjtötte az utolsó nagy trófeát, hiszen a németországi Marktoberdorfban az első helyet szerezte meg.
– Szép sikereket értünk el Japánban és Dél-Koreában is a nyári egyhónapos turné során. Már birtokunkban van az a levél, amely a 2009-es „Kikötő-fesztiválra” invital bennünket.

Bár Nyíregyháza nehezen mondható kikötővárosnak, hiszen még a Tisza is jópár kilométerre arrébb van, azonban a japánok számára Nyíregyháza szellemi kikötő, így mi is részesei lehetünk a nagyszabású fesztiválnak. A hazai fellépéseink is sikeresek voltak, s újabb meghívásokat kaptunk.

Szívesen emlékszünk vissza a muzsikus karácsonyra a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában rendezett Kodály Zoltán emlékünnepségre, s még sorolhatnám a további számos fellépést. Büszkék vagyunk a Cantemus bérleti sorozatra, amelynek keretében sok felejthetetlen koncertet láthattak az érdeklődők. Most decemberben 23 fellépésük volt az énekkaroknak.Volt olyan hétvége, hogy nyolc hangversenyt adtunk a megyében.

Bár az utolsók között említem, mégis az egyik legjelentősebb eseményünk az Éneklő hét volt. Most is jóleső érzéssel emlékeznek vissza a résztvevők a nagyszabású rendezvényre és a vendégszerető megyeszékhelyre. Az országos szakma képviselői remélik, hogy lesz még Európa Cantat Nyíregyházán, hiszen a város csillagos ötösre vizsgázott.

Az év végére is maradt még egy szereplés, december 29-én Budapesten a Művészetek Palotájában blues- és dixieland misét adunk elő a Benkó Dixieland együttessel és az Állami Énekkarral, a Honvéd Férfikarral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!