Nagyvilág

2012.06.10. 20:35

Testvérviszályról híres a főtéri templom Krakkóban

Krakkó, Debrecen - A Napló utazási oldalának hasábjain megjelent felhívásunkra küldte el krakkói élményeit Hajdu-Horváth Emese olvasónk. Az alábbiakban az ő (szerkesztett) útibeszámolóját olvashatják.

Krakkó, Debrecen - A Napló utazási oldalának hasábjain megjelent felhívásunkra küldte el krakkói élményeit Hajdu-Horváth Emese olvasónk. Az alábbiakban az ő (szerkesztett) útibeszámolóját olvashatják.A legnagyobb téren busszal érkeztünk meg Krakkóba, és bár elcsigázott minket a hosszú utazás, hamar felvillanyozódtunk, amikor megláttuk Krakkó főterét. Ez a hatalmas terület egykor Európa legnagyobb középkori főtere volt. Szükség is volt ekkora helyre, mert régen nagy vásárokat tartottak itt. Látogatásunkkor árusok helyett már „csak” sok turista sétálgatott, nézelődött, a Posztócsarnok árkádjai alatt azonban ma is rengeteg bazár van, ahol az árusok zöme jól beszél angolul is, így könnyű megalkudni egy-egy szép szuvenírre.

Tragikus verseny

A főtéren található még a kéttornyú Mária-templom, ami azért sikerült felemásra, mert két testvér versenyzett, hogy kinek a tornya lesz magasabb és szebb. Az egyikük annyira győzni akart, hogy megölte testvérét, aztán öngyilkos lett.A tragikus történetű templom mellett hintók, a bakon jelmezes kocsisok várták utasaikat. A téren lézengőkre utcai portréfestők "vadásztak", rémületet mégis az a templom kapujában álló bronzszobor okozott, ami hirtelen megmozdult, felfedve "titkát". A főtér után azonban vegyük célba a királyi palotát, a Wawelt a Visztula partján. A középkorban innen irányították a lengyel államot. Az épület-komplexumot látványos bástyarendszer, várfalak veszik körül. A nyüzsgő óváros szépsége vitathatatlan, nem véletlenül van benne az UNESCO világ-örökségben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!