Életstílus

2008.04.05. 08:48

Szabadulás a füst fogságából

<p>Önnek mi segített, ha sikerült, hogyan tudott leszokni, ossza meg velünk, s olvasóinkkal tapasztalatait!<br />A sztárok szégyellik, ha füstölögnek, Alföldi is letette, ettől egyre idegesebb.</p>

Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy saját érdekünkben, egészségünket szem előtt tartva tegyük le a füstölgő rudat. A nikotin, amit a dohányos átlagban napi 200 szippantással ad be magának, ugyanolyan függőséget okoz, mint a kemény drogok. A többség ezért nem tud megszabadulni a cigarettától: ha megvonja magától, rosszul lesz, és hogy enyhítse a kellemetlen tüneteket, végül ismét rágyújt. Külső segítség nélkül mindössze minden harmincadik próbálkozás vezet sikerhez.

Komoly munka a leszokás

Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a leszokás pusztán akaraterő kérdése, hiszen a nikotinfüggő ember gondolkodását, életritmusát tudat alatt az vezérli, mikor juthat hozzá a következő adag droghoz, a nikotinhoz.

Ma már minden eddiginél hatékonyabb nikotinmentes tabletták segítik a leszokni vágyókat, amelyek orvosi felírást követően biztonsággal alkalmazhatóak, és megsokszorozzák a leszokás esélyét. Így már nem feltétlenül szükséges többé nikotinpótló készítményekkel mérget, nikotint bevinni a szervezetbe az elvonási tünetek csökkentésére, ugyanis a legújabban kifejlesztett nikotinmentes szer hatóanyaga az agyban lévő nikotin-receptorokhoz kapcsolódik, és jelentősen csökkenti a füstölés utáni vágyat és enyhülnek a nikotin hiánya okozta elvonási tünetek is. Ezáltal a dohányosnak nem, vagy sokkal kevésbé fog hiányozni, hogy rágyújtson.

Ha pedig a leszokásban lévő mégis rágyújt, a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására az élvezetet kiváltó "örömanyag", a dopamin felszabaduljon, így a dohányzás által korábban kiváltott kellemes megelégedettségi érzés is csökkenni fog. Érdeklődjön orvosánál, minden egyes cigaretta nélkül töltött nap, meghosszabíthatja az életét.

Halálos lépések:dohányzás,alkoholizmus,elhízás
Az érbetegségek szűrése, a megelőzés lehetőségei címmel tartott előadást dr. Tokár Zsuzsanna, a Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpont vezetője szombaton délután Nyíregyházán.

Harc a dohányzás ellen
A Dohányzás Elleni Világnapot Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlása alapján minden év november hónap harmadik csütörtökén tartják, ami „Ne gyújts rá!” Világnapként került a köztudatban és most 15.-ére esik. Olvasók mondták

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!