Helyi közélet

2015.02.23. 14:32

Segélyek: kinek? mennyit? miből?

Hajdú-Bihar - Bihartordán ha az életerős fiatal nem iparkodik, akkor segélyre sem számíthat.

Hajdú-Bihar - Bihartordán ha az életerős fiatal nem iparkodik, akkor segélyre sem számíthat.

Módos Imre bihartordai polgármester az egyenes beszéd híve, hát ezúttal sem kertelt, amikor a segélyezés új rendjéről kérdeztük. „A falunak eddig se volt pénze segélyezni az övéit, és ebben a jövőben is csak az államra hagyatkozhatunk. Az nem megy, hogy 10-15 helyi vállalkozó tartson el száz rászoruló időst, meg beteget. Nálunk alapvető elvárás az, hogy aki munkaképes, az legalább száz négyzetméternyi konyhakertet műveljen. Ha erre nem képes, akkor segélyért se álljon sorba a hivatal előtt” – jelentette ki a falu első embere.

Más néven, de…

Hortobágyon az idei év még nem hoz drasztikus változást a segélyezés rendszerében. Ennek oka, hogy a faluban az egy főre eső adóerő képesség 32 ezer forint alatt van, ezért az államtól nagyságrendileg megkapják azt a pénzt, amit a szociális ellátórendszerük igényel. Nádudvaron ilyen szociális megfontolás nem érvényesül, ezért ott az önkormányzatnak márciustól „zsebbe kell nyúlnia” ahhoz, hogy lakásfenntartási-, rendkívüli települési- és szociális temetés-támogatást tudjon adni a rászorulóknak. Éves szinten ez 30 millió forintos pluszkiadás a városnak.

Ha telik rá…

Bedőn rendszeres szociális segélyt eddig csak két személy kapott és ez (ha telik rá) így is marad. Eszenyi Antal polgármester elmondta, hogy átalakítják a lakásfenntartási támogatást. – Eddig a jövedelemhez mérten havonta akár 8 ezer 800 forintot is kaphatott valaki, a jövőben viszont egységesen 2 ezer 300 forintot kap minden rászoruló. Ennyit bír el a kassza – közölte, hozzátéve, hogy lehetőség szerint a szociális temetés támogatását, az egyszeri segélyeket és az idősek étkezési támogatását is igyekeznek megtartani. „Tizenhat év után az idei az első olyan költségvetésünk, ahol a bevételeket és a kiadásokat sikerült egyensúlyba hozni” – mondta büszkén.

A szándék megvan

Biharkeresztesen települési támogatás címen tovább él majd a rezsiköltség-támogatás, a gyógyszerkiadáshoz történő hozzájárulás, a temetési segély, a születési támogatás, valamint a 90 év felettiek születésnapi támogatása. Barabás Ferenc polgármestertől megtudtuk, hogy ezek összes költsége éves szinten mintegy 30-35 millió forint, melynek döntő hányadát (lévén, a városban az egy főre eső adóerő-képesség alacsony) az állam továbbra is állja. A teljes összeg bekerül a helyi büdzsébe és a felhasználásáról az önkormányzat rendelete határoz.

Tégláson rezsi-, gyógyszer- és rendkívüli települési támogatás kerül be az önkormányzat szociális rendeletébe, melynek forrásigénye ebben az évben mintegy 8-10 millió forint. Azért csak ennyi, mert akik idejében megújították a lakásfenntartási támogatásukat, azoknak az összeg 90 százalékát novemberig még az állam fizeti. Jövőre viszont már ez is a város büdzséjét terheli majd.

HBN-PA


Ami kötelező marad

A szociális törvény módosításával az állami szabályozási körben nyújtott, és az önkormányzatokkal kapcsolatos feladatokat elválasztották egymástól. A kötelező ellátások körébe tartozik a járási hivatalok által nyújtott időskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, az ápolási díj, az alanyi és normatív közgyógyellátás, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság. A rendszeres szociális segély, mint ellátási forma megszűnik, így az aktív korúak ellátására vonatkozó szabályozás egységessé válik.


Hajdú-Bihar - A jobb módú településeken saját zsebből fizetik azt, amit másoknak odaad az állam.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában