Vidéki egyetemek közt az élen

Akt.:
Vidéki egyetemek közt az élen
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Állami finanszírozás mellett az általános orvosi szak a legnépszerűbb.

Az országos tendenciához hasonlóan a cívisvárosban is minimálisan csökkent a felvételi jelentkezések száma: a tavalyihoz képest csupán fél százalékkal. 2015-ben a Debreceni Egyetem karai közül a gazdaságtudományira jelentkeztek legtöbben, ezt követi a bölcsészettudományi, valamint a természettudományi és technológiai kar – közölte szerdán sajtótájékoztatón Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Az állami ösztöndíjas képzések között az általános orvosi a legnépszerűbb, második a gépészmérnöki, harmadik helyen pedig a fogorvosi képzés áll. De egyre vonzóbb a fiatalok számára az óvodapedagógus életpálya lehetősége is.

Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató beszélt a felvételi elkövetkező legfontosabb eseményeiről is: június 23-tól kapnak egyedi hiánypótlással kapcsolatos levelet a jelentkezők; július 9-ig van mód az adatok és a beírt sorrend módosítására (illetve ez a végső hiánypótlás határideje is). A ponthatárokat július 23-án hozzák nyilvánosságra, ezt követően az intézmények augusztus 5-ig kötelesek postázni az értesítőket. A jogorvoslati eljárás pedig augusztus 24-én zárul.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Maticsák Sándor, a Tanárképzési Központ főigazgatója a tanárszakok esetében azt emelte ki, kezdenek népszerűvé válni a vegyes szakok: egyre többen vannak, akik két külön karon szakosodnak (például matematika és angol, fizika és német), s ez nagy segítség a gyakran tanárhiánnyal küzdő két tannyelvű iskoláknak. A főigazgató arra is rávilágított, az életpályamodell bevezetése miatt sokan választják a tanárszakot: két év alatt negyven százalékkal nőtt a jelentkezők és a felvételt nyertek száma.

HBN


Felvételi számokban
Debrecen – Taroltak a gazdaságtudományok és egyre népszerűbb a tanárképzés is a Debreceni Egyetemre felvételizők körében.
hirdetés