Vidéken nincs várakozás

Hajdúszoboszlón nem adták, nem adják vállalkozásba a laboratóriumot, mondta dr. Varga Tamás, a Járóbetegtellátó Centrum igazgató főorvosa.

Vérvétel naponta 8-10 óra között zajlik, a leletek (kivéve a hoszabb időt igénylők) másnapra elkészülnek. Naponta 120-160 vérvételt végeznek, minden jelentkezőt fogadnak. Az OEP 825 ezer pontot finanszíroz, ezzel szemben átlagosan 2 millió 100–2 millió 200 között teljesítenek.

Püspökladányban átlagosan 80 személytől vesznek vért naponta. A laboratóriumot Pro-Labor Kft. működteti – a püspökladányi részleget dr. Dögei László főorvos vezeti. Mint elmondta, náluk sem kell előjegyzést kérni, aki 10 óráig leteszi a beutalóját, azt aznap fogadják. Az OEP-finanszírozás nem fedezi a kiadást, de az orszgában több helyen is laboratóriumokat működtető Pro-Labor a munkalkalmassági laboratóiumi vizsgálatokkal (amelyeket az OEP nem finanszíroz) pótolja a vesztséget.

Hajdúböszörményben és Hajdúnánáson is vállalkozások üzemeltetik a laboratóriumokat, előjegyzést azonban e helyeken sem alkalmaznak. Aki rendelési időn belül érkezik vérvételre, azt meg is szúrják.

HBN