Vidéken nem robbantak akkorát a lakásárak, mint Budapesten

Vidéken nem robbantak akkorát a lakásárak, mint Budapesten
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – Egyre szélesebbre nyílik a főváros és vidék közti árolló.

Talán csak az uniós csatlakozás után volt utoljára akkora szintű emelkedés a budapesti ingatlanpiacon, mint idén. Egyértelmű az áttörés, hiszen a sokéves, jelentős visszaesésből úgy tűnik, kilábal a szektor. A Jófogás.hu és a GKI Digital közös, országos iparági elemzése szerint az erőteljes januári keresletnövekedéssel együtt szinte azonnal az árak is emelkedésnek indultak. A többi településtípusnál viszont inkább stagnálás vagy enyhe lemorzsolódás jellemző. Ennek egyik oka, hogy a főleg külföldi bérlőkre utazó rövid távú lakáskiadók a fővárosban találták meg a számításaikat, illetve az albérletárak hirtelen, 20 százalékos növekedése szintén sokakat ösztönzött lakásvásárlásra, még akkor is, ha ezt csak hitelből tudták megtenni.

– A főváros/vidék árolló az év eleje óta fokozatosan egyre szélesebbre nyílik. Budapesten az erősödő kereslet hajtja felfelé az árakat, a növekvő árszínvonal pedig lassan ugyan, de előbb-utóbb visszahat a keresletre. Vagyis az áremelkedés a fizetőképes kereslet csökkenéséhez vezet, így hamarosan egy kisebb mértékű árkorrekcióra lehet számítani. Ez várhatóan még idén be fog következni, de annak mértékét és tartósságát egyelőre nehéz lenne megjósolni – mondja Palocsay-Zubor Géza, a Jófogás.hu vezetője. Budapesten a legtöbben továbbra is a kisebb, maximum 50 négyzetméteres lakásokat nézik, a legnagyobb áremelkedés így ebben a kategóriában figyelhető meg.

Felfutó házárak

A lakástípus szerinti ár-összehasonlítást is érdemes megvizsgálni. A januári egyszeri megugrás után az új házak átlagára tovább tudott emelkedni, a használt és új lakásoké is egy korrekciót követően ugyan, de szintén tovább emelkedett, míg a használt házaké a februári visszaesést követően augusztusig alig változott és csak szeptember során tudott kismértékben növekedni. Az új házak és lakások átlagárának felfutása mögött az is meghúzódhat, hogy ezekből csak nagyon kevés került eladósorba.

HBN