Vidéken nagyobba költöznek

Az első lakást vásárlók 17 százalékban voltak jelen a piacon
Az első lakást vásárlók 17 százalékban voltak jelen a piacon - © Illusztráció: archív
Budapest – Májusban ismét 12 ezret megközelítő darabszámban cseréltek gazdát az ingatlanok országszerte.

Kelet-Magyarországon 133 ezer-, nyugaton 145 ezer forint/négyzetméter áron vásárolták a panellakásokat májusban. Ugyanezt Pesten 230–, Budán 274 ezres átlagon. A téglaépítésű lakásokért a keleti országrészben 150 ezret, nyugaton 189 ezret fizettek. A fővárosi átlagok magasabbak, Pesten 268 ezer, Budán 388 ezer, a Belvárosban 412 ezer forintot fizettek négyzetméterenként. Országosan nagyjából minden harmadik megvásárolt ingatlan gyengébb műszaki állapotban volt (lakható, illetve felújítandó), ezen belül Nyugat-Magyarországon vették a legtöbb kifejezetten felújításra szorulót 9 százalékban. Ugyanitt minden huszadik ingatlan új építésű volt. Ebből mindenhol csak kisebb arányban vásároltak a vevők, Budapesten mindössze 1 százalékban a teljes forgalomból.

Nagyobba költöztek

A fővárosban magas, 37 százalék volt a befektetési céllal vásárlók aránya, akik átlag 18,5 millió forintért vettek lakásokat. Ugyanitt a nagyobba költözők és az első lakás vásárlók egyenlő mértékben, 17-17 százalékban voltak jelen a piacon. A vevők státuszát vizsgálva a magukat vállalkozónak vallók voltak a legtöbben 28 százalékban, akik átlag 23 millió forint körüli összeget költöttek ingatlanra.

Vidéken, a legtöbb vásárlás oka, a nagyobba költözés volt. Közel minden harmadik ilyen volt, 110 négyzetméteres lakásokat vettek, átlag 16,4 millióért. A befektetők itt csak 21 százalékban voltak jelen, 7,7 millió körül költöttek 54 négyzetméter körüli lakásokra. Minden második vevő beosztottnak vallotta magát, 69 négyzetméteres lakásokat vettek 9,4 milliós átlagon.

A budapesti eladók több mint harmada nyilatkozott úgy, hogy az eladás hátterében nagyobba költözés áll. Ők 53 négyzetméteres ingatlanjaiktól váltak meg, átlag 17,7 millióért. Kisebbe az eladók 27 százaléka vágyik, ők 93 négyzetméteres ingatlanjukat adták el. Minden negyedik eladó örökölt ingatlantól vált meg átlag 13 millió forintért. Vidéken is a legtöbben nagyobba mennének. Minden harmadik ingatlant ezért adtak el, átlag 10,7 millióért. Örökölt ingatlant az eladók 30 százaléka értékesített 8,2 millióért. Kisebbe minden ötödik menne, ők 87 négyzetméteres ingatlantól váltak meg átlag 12,7 millió forintért.

Nőttek az árak

Vidéken a vevők 41 százaléka választott 40-60 négyzetméter közötti ingatlant. A tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva az látszik, hogy míg 2014 májusában a tranzakciók harmada 100 ezer forint/négyzetméter ársávban zajlott, addig idén ugyanebben csak 22 százalékban. Pest Megyében kiugró a 200-250 ezer forint/négyzetméter ársáv ugrása. Egy éve csupán a tranzakciók 8 százaléka történt itt, idén viszont már minden negyedik. Budán erős a különbség a két év összehasonlításában, ami a négyzetméterárakat tekinti. 350 ezer forint fölött egy éve még csak az adás-vételek 22 százaléka zajlott, idén májusban már közel a fele.

A megvett ingatlanok fajlagos árában is fölfelé tolódás tapasztalható, ezen belül a 40 millió fölöttieké 12-ről 19 százalékra ugrott. Pesten ugyanez a helyzet, itt 200 ezer forint/négyzetméter alatt csökkent nagyot a tranzakciók aránya a drágábbak javára. Fajlagos árat vizsgálva egy éve még az 5-10 milliós sáv volt a legerősebb, idén már a 10-15 közöttié.

HBN

Címkék: , ,